09 20 okt. '24

Jessica Woodworth draait 'Fortress' in Sicilië

FORTRESS 02 2
Nieuws 31 aug. 2021
Op Sicilië zijn de opnames gestart van Fortress in een regie van Jessica Woodworth en geproduceerd door Peter Brosens. Het ook door Jessica Woodworth geschreven scenario is gebaseerd op het in 1941 gepubliceerde boek De woestijn der Tartaren van Dino Buzzati.
“Het is een onwezenlijk gevoel om met de ongelooflijke cast en crew, echte strijders in volle gevechtsmodus, temidden van de bosbranden en de hitterecords eindelijk te kunnen draaien."
Jessica Woodworth regisseur

Kracht

Fortress gaat over de jonge en ambitieuze soldaat Luka die een regiment in een geïsoleerd fort vervoegt om de strijd aan te gaan met een mythische vijand uit het noorden. Maar die lijkt maar niet op te dagen. Luka wil eerst weg van dat fort waar absurde en overdreven regels, rituelen en straffen gelden maar geleidelijk aan raakt hij in de ban van de omgeving en van de natuur. De dood van zijn enige vriend zet zijn leven op zijn kop en dwingt hem te kiezen tussen het verdedigen of het uitdagen van de wetten van het fort. Het geheel brengt een ontroerend en provocerend verhaal over eer en plicht, over trots en eenzaamheid maar vooral over de kracht van ware vriendschap.

Fortress

Landschappen

Landschappen speelden eerder al een grote rol in de films van Jessica Woodworth en dan heeft ze het onder meer over de winterse Mongoolse steppen in Khadak, de majestueuze Andes in Altiplano en de dreigende wouden in The Fifth Season. Steeds verklaart de natuur rustig aan de oorlog aan de mens. In Fortress zijn het de Kaukasische landschappen die verwondering en verontrustende vragen oproepen. Ondanks zijn denkbeeldige context spoort Fortress met onze hedendaagse vrees voor de anderen, vrees voor de veronderstelde vijand.

Alleen

De hoofdrollen worden vertolkt door de Nederlandse acteur Jonas Smulders en de Armeense Samvel Tadevosyan. Van Belgische zijde zijn er rollen voor Django Schrevens, Jan Bijvoet en Sam Louwyck. Geraldine Chaplin zal de rol vertolken van de excentrieke generaal van het fort. Chaplin was al te zien in een opmerkelijke dubbelrol in The Barefoot Emperor. Voor Jessica Woodworth is Fortress de eerste film die ze alleen regisseert. Eerder werk als Khadak, Altiplano, King of the Belgians en The Barefoot Emperor draaide ze samen met Peter Brosens. Hun films zijn samen goed voor 58 prijzen en 350 festivalselecties.

In 1976 verfilmde Valerio Zurlini al het boek Il Deserto dei Tartari van Dino Buzatti. In de gelijknamige film werd de rol van Luka vertolkt door Jacques Perrin terwijl Philippe Noiret de rol van de generaal op zich nam. Verder waren en nog klinkende namen als Vittorio Gassman, Fernando Rey, Jean-Louis Trintignant en Max von Sydow.

Jessica Woodworth werkt al jaren aan dit project en de film wordt eind 2022 in de zalen verwacht.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Tags

Release

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?