09 20 okt. '24

Veerle Baetens begint aan verfilming 'Het smelt'

Veerle Baetens Het smelt Savage Film Thomas Sweert
Nieuws 10 aug. 2021
Na vijf jaar voorbereiding is Veerle Baetens begonnen met de opnames van Het smelt, haar speelfilmdebuut dat gebaseerd is op de gelijknamige bestseller van Lize Spit. In een persbericht zegt Baetens dat ze lang uitkeek naar de opnames van Het smelt en ernaartoe heeft gewerkt.
FFG 20 Okt BAETENS 7 van 10 logo
"Ik ben enorm blij met de mensen die ik rondom mij heb verzameld. Zowel cast en crew zijn van topniveau. Nu gewoon springen!”
Veerle Baetens Regisseur

De roman Het Smelt vertelt het verhaal van Eva die samen met twee jongens opgroeit in het kleine dorp Bovenmeer. Bij het aanbreken van de puberteit bedenken de jongens wrede plannen en Eva staat voor de keuze om er al dan niet aan mee te doen. Een keuze die er eigenlijk geen is. Dertien jaar na de uit de hand gelopen zomer keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Ze wil afrekenen met haar verleden.

Ervaring

Van dit bejubelde en bekroonde romandebuut werden alleen al in het Nederlands meer dan 200.000 exemplaren verkocht en het boek werd in twaalf talen vertaald. Zowat iedereen was verrast toen Veerle Baetens aankondigde dat zij deze literaire turf zou verfilmen. Zij kan echter als internationaal bekroonde actrice een indrukwekkende staat van dienst voorleggen. Ze speelde hoofdrollen in tv-series als Wittekerke, Sara, Code 37, Tabula Rasa en de vorig jaar op FFG vertoonde Franse reeks Cheyenne & Lola. Haar filmografie bevat titels als Dennis van Rita, Loft, Windkracht 10: Koksijde Rescue, The Broken Circle Breakdown, D’Ardennen, en de Oscargenomineerde kortfilm Une Soeur. Schrijfervaring deed ze op als co-scenariste van Tabula Rasa en twintig jaar set-ervaring zal haar helpen bij het voeren van de regie. Ze kent het klappen van de zweep. Onder haar hoede vertolkt Charlotte De Bruyne de rol van de volwassen Eva en nieuwkomer Rosa Marchant de jonge Eva. Sebastien Dewaele speelt de vaderrol en Naomi Vellisariou die van de moeder. Kinderrollen zijn er voor Amber Metdepenningen, Anthony Vyt, Matthijs Meertens en Charlotte Van Der Eecken. Femke Van der Steen, Spencer Bogaert, Simon Van Buyten en Olga Leyers maken ook deel uit van de cast.

Vertraging

Aanvankelijk werkte Veerle Baetens twee jaar alleen aan het scenario van Het Smelt maar dan kreeg ze hulp van Maarten Loix. De verfilming zelf liep vertraging op omdat het oorspronkelijk productiehuis Menuet ermee ophield. Savage Film van Bart Van Langendonck nam de productiefakkel over. Vorig jaar mochten Baetens en Van Langendonck hun project pitchen op de Berlinale co-production market en wonnen er de Arte Award. De film, waarvan de opnames over heel België gebeuren, wordt in het najaar van 2022 in de bioscopen verwacht.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Tags

Release

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?