09 20 okt. '24

Domien Huyghe laat 'Zeevonk' oplichten

Zeevonk still
Nieuws 18 aug. 2021
In Oostende begon Domien Huyghe met de opnames van zijn speelfilmdebuut Zeevonk, een ontroerend en spannend avonturenverhaal over een twaalfjarig meisje dat leert omgaan met verlies en verdriet. De titel Zeevonk verwijst naar een zeldzaam en magisch natuurfenomeen aan onze kust als algen op warme zomernachten een felblauw licht uitstralen. Je weet echter nooit waar en wanneer dat zal gebeuren. Het is alsof de zee zelf beslist.

Broer en zus

Domien Huyghe die eerder de kortfilm Maverick draaide, werkt samen met zijn zus Wendy die samen met Jean-Claude Van Rijckeghem het scenario schreef. Broer en zus lieten zich door een persoonlijke ervaring inspireren. Net zoals het hoofdpersonage verloren ze op jonge leeftijd hun vader. Zeevonk gaat over de jonge Lena die haar vader verliest bij een ongeluk op zee. Er wordt gefluisterd dat het ongeluk, waarbij drie slachtoffers vielen, de schuld is van haar vader. Maar Lena is ervan overtuigd dat er een mysterieus beest rondwaart in de Noordzee. Een monster dat het schip deed vergaan. Lena gaat tot het uiterste om het bestaan van het monster te bewijzen.

Gesprek

In een persbericht zegt scenarist Wendy Huyghe dat “ze een razend spannend en mysterieus verhaal wil vertellen dat de kijker op het puntje van zijn stoel houdt. Tegelijk is het vooral het verhaal van een meisje dat geconfronteerd wordt met een vreselijk verlies. Die rouwverwerking sluipt door het verhaal en kleeft aan de personages terwijl het avontuur het geheel toegankelijk en meeslepend houdt. Als mensen na de film met elkaar een gesprek over verlies aangaan, is die in zijn opzet geslaagd”. Regisseur Domien Huyghe voegt daaraan toe dat hij vooral een eerlijke film wil maken.

"Toen ik als tiener mijn vader verloor, wilde ik helemaal niet anders zijn dan mijn leeftijdsgenoten die de tijd van hun leven beleefden en die niet wisten hoe ze met mij moesten omgaan. Ik praatte er met niemand over en had behoefte aan verhalen om het gesprek aan te gaan. Daarom maak ik nu, zoveel jaren later, 'Zeevonk'."
Domien Huyghe Regisseur

De film wordt gedraaid in Oostende waar Domien en Wendy opgroeiden. De opnames op zee en onder water worden, volgens de regisseur, “best een uitdaging. Het wordt met actie en veel emotie een waanzinnige klus”. In Zeevonk krijgt de jeugd de glansrollen. Saar Rogiers die zich al maanden aan het inwerken is en leerde zeilen en skaten speelt de rol van Lena. Zij krijgt Dunia Elaweed en opkomend talent Sverre Rous naast zich. Bij de volwassenen noteren we de namen van Hilde De Baerdemaeker, Sebastien Dewaele, Zouzou Ben Chikha en Lynn Van Royen.

Zeevonk is een productie van Dries Phlypo voor A Private View in coproductie met het Nederlandse Viking Film. De opnames eindigen begin oktober 2021 en de film komt in het najaar van 2022 in de bioscoop.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Tags

VAF Release

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?