09 20 okt. '24

Documentaire 'Prism' gaat naar New York Film Festival

prismn
Nieuws 31 aug. 2021
De experimentele documentaire Prism van An van. Dienderen, Rosine Mbakam en Eléonore Yameogo is geselecteerd voor de Currents-sectie op het New York Film Festival. In die sectie komen vooral hedendaagse en innovatieve films aan bod.

Voor Prism nodigde An van. Dienderen Rosine Mbakam uit Kameroen en Eléonore Yameogo uit Burkina Faso uit om samen een film te maken waarin de verschillen in huidskleur als vertrekpunt dienen om hun ervaringen met de beperkingen van het medium te verkennen. Fotografische media zijn technologisch en ideologisch bevooroordeeld en begunstigen de witte huid.

prism

Prism ligt een beetje in de lijn van Lili, de kortfilm die An van. Dienderen draaide over de zogenaamde "China Girls". Dat zijn vrouwen met een blanke huid die sedert de jaren 1920 naast een kleurenkaart worden gefilmd om de kleuren van de film aan te passen. Hun porselein witte huid wordt gebruikt als referentie voor de kleurcorrectie van camera’s en drukwerk. Dat heeft geleid tot de uitsluiting van mensen die zich niet aan deze impliciete norm hielden.

Dialogeren

De drie maaksters zien Prism als een soort kettingbrief waarin ze met mekaar dialogeren. Rosine Mbakam interviewt twee van haar vroegere professors film en deze scènes worden afgewisseld met een reenactment van het Portrait d'une femme noire van Benoist om te eindigen met een poging om zichzelf in een beeld te filmen samen met haar witte man en hun zoon. Eléonore Yameogo filmt de actrice Tella Kphomahou terwijl zij vertelt over de moeilijkheden die ze ondervond bij de belichting van haar huid door een cameraman en door een regisseur. An van. Dienderen trekt in haar filmschool van de tuin naar een studio waar een kleurentestscène met een witte man en een vrouw van kleur wordt gedraaid. Het geheel wordt gelardeerd met discussies over hun verschillende standpunten in verband met de kleurenproblematiek en het maken van Prism.

Technisch racisme

In de catalogus van het festival wordt naar aanleiding van Prism gezegd dat “er een soort technisch racisme aanwezig is in de filmcultuur omdat de belichting van de camera’s altijd berekend wordt voor de witte huid. In Prism komen de letterlijke, theoretische en filosofische aspecten van die realiteit beredeneerd, speels en diepzinnig in een non-fiction film aan bod”.

Het filmfestival van New York heeft plaats van 17 september tot 11 oktober 2021.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?