09 20 okt. '24

Internationale prijzenregen voor 'Close'

Openingsavond FFG2022 Close
Nieuws 26 okt. 2022
Vooraleer hij volgende week op 2 november 2022 bij ons in de zalen belandt, vloog Close, de openingsfilm van de 49ste editie van Film Fest Gent, als een komeet doorheen een pak internationale filmfestivals. De nieuwste film van Lukas Dhont liet er sporen na en verzamelde zowel in de VS als in ondermeer in Australië, Hongarije, Servië, Duitsland en Noorwegen een tiental grote prijzen zowel van festivaljury’s als van het publiek.

Omarmen

Lukas Dhont zelf wordt een van de ambassadeurs van de European Arthouse Cinema Day die op 13 november voor de zevende keer met speciale events over heel Europa wordt georganiseerd. Nadat hij in Gent een van de meest spontane en hartelijke staande ovaties van de jongste jaren kreeg, is Lukas Dhont nu ook opgetogen over de warme ontvangst van zijn kwetsbare film aan de andere kant van de oceaan. In een persbericht zegt hij dat “het heerlijk is om te voelen dat men daar Leo en Remi ook omarmt.”

Het scenario van Close werd geschreven door Lukas Dhont en Angelo Tijssens en is een film over vriendschap en verantwoordelijkheid. Leo en Remi, beiden 13, zijn vrienden sinds altijd tot een ondenkbare gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Daarop zoek Leo toenadering tot de moeder van Remi.

Openingsavond FFG2022 Close© Jeroen Willems
'Close' tijdens de openingsavond van FFG2022

Chicago

Tot de jongste meest prestigieuze festivalprijzen behoren die van het 58ste Chicago International Film Festival waar Close zowel de Silver Hugo Juryprijs won als de Gold Q-Hugo Award voor beste film.

In haar rapport heeft de internationale jury van de hoofdcompetitie in Chicago het over Close als een “gevoelige, humanistische film die onze menselijke instincten voor contact en genegenheid viert, te midden van de overweldigende druk om ons te conformeren. De regisseur neemt ons mee op een harde, viscerale reis waar hij een zeer specifieke coming-of-age vastlegt, waarin sociale verwachtingen je instincten om jezelf te zijn, vrijelijk lief te hebben of gewoon geen labels op iets of iemand te kleven, abrupt kunnen beëindigen. Gelukkig neemt de film ons ook mee door een proces van heling en moedige herontdekking. Dit is een zeer ontroerende tour de force van regisseur Lukas Dhont die de hele cast tot geweldige prestaties leidt”.

Navigeren

Close werd ook als onderdeel getoond van de Out-Look Competitie waarin het Chicago International Film Festival “prachtig gemaakte films” toont “die talloze perspectieven en ervaringen van LGBRQ+ personen weerspiegelen”. Bij het toekennen van de Gold Q-Hugo verwijst de Out-Look jury o.a. naar “het prachtige afzetten van een vrije en gevoelige vriendschap tegen de onderdrukking van opkomende identiteiten, en het tonen van de gevolgen van een dergelijke conformiteit. Als productie is Close een uitstekend geregisseerde, mooi in beeld gebrachte film met sterke acteerprestaties, vooral die van de jonge acteur Eden Dambrine. Hij weet op ontroerende wijze te navigeren tussen de thema’s van de verloren onschuld en het verdriet in de kindertijd”.

Inmiddels is Close genomineerd voor de European University Film Award en staat de film op de shortlist voor de European Film Awards. De Oscarcampagne geruggensteund door o.a. de gerenommeerde VS A24 verdeler, is volop aan de gang.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?