11 22 okt. '22

Jean-Louis Bertuccelli

Ramparts of Clay (Remparts d'Argile)

Filmgebeuren 80' - 1971 - Drama - Taal: Arabisch, Frans - Formaat: 35mm
Regisseur: Jean-Louis Bertuccelli Met: Leila Shenna, Kricheche, Jean-Louis Trintignant
“Remparts d'Argile” is een eerste film van een tot nu toe vrijwel onbekend regisseur Bertucelli genaamd.
Wat deze kineast hier met eenvoudige, maar tegelijkertijd met virtuoos kamerawerk weergeeft, is een unieke wereld die ons praktisch onbekend is, nl. het leven in de woestijn, de Sahara in dit geval. De hitte, de ruwheid, het minuskule, het grootse en onzegbaar schone heeft Bertucelli weten vast te leggen in onvergetelijke beelden.
De film toont ons het leven in een bijna verwaaid woestijndorp in Tunesië, waar een vrouw die niet tot de gemeenschap behoort, tot slavernij wordt gedwongen, haar kans te pakken neemt, wanneer er zich in deze gemeenschap alle vreemde situaties voordoen.
“Remparts d'Argile" is vooral geen folklorische of dokumentaire film zoals men misschien de indruk zou kunnen hebben. Bertucelli heeft zich sterk hiertegen afgezet. Zelf half Tunesiër- half Frans heeft hij zich kunnen opstellen zowel als buitenstaander en als insider ten aanzien van datgene hij verfilmde.
Om zijn eigen woorden te gebruiken: "Ik heb een film willen maken die een wereld toont, die wij bijna niet meer voor mogelijk kunnen houden." De wereld van de pracht, de kleur, de stilte, de wreedheid van de Sahara en de beschouwing die eruit gegroeid is. Een beschouwins die er nog steeds is, maar waar alles'ogenschijnlijk' heeft stil gestaan. Maar helaas, dit is maar ogenschijnlijk en bedrog. Ook hier in deze kleine minuskule en broze samenleving, heeft het kolonialisme haar stempel gezet, maar wat erger is, ook reeds het neokolonialisme probeert hier zijn macht weer te veroveren, wat duidelijk uit de film blijkt als een plaatselijke staking bloedig en wreed wordt onderdrukt. Het in feite zeer simpele verhaal van de film, speelt zich af tegen deze achtergrond.

Generiek

Regisseur

Jean-Louis Bertuccelli

Met

Leila Shenna, Kricheche, Jean-Louis Trintignant

Scenario

Jean-Louis Bertuccelli

Cinematograaf

Andréas Winding

Monteur

François Ceppi

Producent

Jean-Louis Bertuccelli, Mohammed Lakhdar-Hamina

Productiebedrijven

Office des Actualities Algerienes

Meer informatie

Taal

Arabisch, Frans

Productielanden

Algerije, Frankrijk

Jaar

1971

Technische gegevens

Formaat
35mm

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.