09 20 okt. '24

World Soundtrack Awards 2021 eren Griekse componiste Eleni Karaindrou

ELENI KARAINDROU press 4 copyright Pepi Loulakaki
Nieuws 01 jun. 2021
De World Soundtrack Awards - de vermaarde prijzen die film- en tv-muziek vieren - gaan dit jaar hun derde decennium in en zullen de Griekse componiste Eleni Karaindrou eren. De componiste, die het meest geroemd is om haar samenwerkingen met regisseur Theo Angelopoulos, ontvangt een Lifetime Achievement Award van de World Soundtrack Academy. De World Soundtrack Awards vinden plaats op 23 oktober 2021 als het traditionele slot van Film Fest Gent (12 - 23 oktober 2021).
WSA Campagnebeeld WEBBEELD jpg

Na een jaar waarin de World Soundtrack Awards hun twintigste verjaardag vierden met een gelivestreamde awardsceremonie willen Film Fest Gent en de World Soundtrack Academy film- en tv-componisten opnieuw fysiek in de bloemetjes te zetten. Voor de allereerste keer ooit zullen de Worlds Soundtrack Awards uitgereikt worden in de imposante Opera van Gent. Bovendien verwelkomt de 21ste editie van de World Soundtrack Awards de invloedrijke en internationaal gerenommeerde componist Max Richter als eregast. Ook zal Brussels Philharmonic een selectie van het werk van Bryce Dessner, de winnaar van de Discovery of the Year Award 2020, spelen. De WSA hoopt de filmmuziekgemeenschap, van professionals tot fans van over de hele wereld, weer veilig terug bij elkaar brengen.

Zoals de traditie het voorschrijft, zullen de World Soundtrack Awards het slotevenement zijn van Film Fest Gent. Van 12 tot en met 23 oktober 2021 wordt Gent het toneel van de 48ste editie van Film Fest Gent en de WSA Industry Days (20 - 23 oktober). WSA2021 verwelkomt op 22 oktober 2021 het jaarlijkse themaconcert terug. Brussels Philharmonic o.l.v. Maestro Dirk Brossé zal performen op zowel het themaconcert als de World Soundtrack Awards.

Ter gelegenheid van de 21ste editie van de WSA is Film Fest Gent vereerd om een Lifetime Achievement Award uit te reiken aan de Griekse componiste Eleni Karaindrou, die op de WSA-ceremonie een van de centrale gasten wordt. Aan de zijde van het orkest zal ze haar muziek brengen op piano.

Lifetime Achievement Award liggend© Foto: Pepi Loulakaki
ELENI KARAINDROU press 1 copyright Takis Diamantopoulos
"Ik ben diep vereerd door de beslissing van de WSAcademy om mij de meest significante prijs voor een filmmuziekcomponist toe te kennen: de World Soundtrack Lifetime Achievement Award. Met enorm veel plezier en dankbaarheid accepteer ik deze grote eer. Ik wil graag de WSAcademy bedanken en deze award delen met alle regisseurs met wie ik heb samengewerkt. Maar vooral met Theo Angelopoulos, met wie ik samenwerkte aan acht films. Ik wil ook mijn producer en directeur van ECM Records, Manfred Eicher, bedanken voor onze gezamenlijke creatieve reis die al al meer dan dertig jaar duurt."
Eleni Karaindrou

Eleni Karaindrou is een veelgeprezen film-, tv- and theatercomponiste geboren in het Griekse bergstadje Teichio. Op haar zevende ontdekte ze films vanuit haar slaapkamerraam in haar Atheens huis naast een openluchtcinema. In Griekenland studeerde ze piano en muziektheorie vooraleer ze naar Parijs verhuisde tijdens de Griekse militaire junta eind de jaren ‘60. Daar studeerde ze ethnomusicologie en ontwikkelde ze haar liefde voor traditionele instrumenten. Doorheen de jaren heeft ze een indrukwekkend oeuvre bijeen gecomponeerd van film- en televisiescores, naast meer dan vijftig composities voor theaterproducties. In haar carrière heeft ze samengewerkt met legendarische regisseurs als Chris Marker, Jules Dassin en Margarethe von Trotta. Haar muziek is gebruikt in populaire films zoals Mad Max: Fury Road waarin twee van Karaindrou's muziekstukken te horen zijn. Het bewijst hoe groot de impact is van haar scores buiten de films waarvoor ze geschreven werden. Haar meest recente werk zal de nieuwste film van Terrence Malick - voorlopig getiteld The Way of the Wind - opluisteren.

Ongetwijfeld is Eleni Karaindrou het meest bekend voor haar nauwe samenwerking met de Griekse regisseur Theo Angelopoulos. Tot aan zijn dood in 2012 werkten ze meer dan twee decennia lang samen aan acht langspeelfilms. Zeven jaar nadat Karaindrou haar filmdebuut maakte met een score voor Takis Kanellopoulos’ Memories of Sunday ontving ze in 1982 de prijs voor beste filmmuziek (voor Roza) op het filmfestival van Thessaloniki. De voorzitter van de jury was filmmaker Theo Angelopoulos. Hij vroeg haar meteen of ze met hem wilde werken. Uiteindelijk zou het duo de krachten bundelen voor Voyage to Cythera (1984), The Beekeeper (1986), Landscape in the Mist (1988), The Suspended Step of the Stork (1991), Ulysses’ Gaze (1995), Gouden Palm-winnaar Eternity and a Day (1998), het Oscargenomineerde The Weeping Meadow (2004) and The Dust of Time (2008). Haar band met de regisseur vergelijkt ze vaak met de creatieve relatie tussen Federico Fellini en Nino Rota, die elkaar evenzeer inspireerden. In 1992 won Karaindrou de International Fellini Prize van Europa Cinema in Italië.

Time-magazine beschreef haar ooit als “de meest eloquente levende componiste in Griekenland”. Karaindrou omschrijft zichzelf liever als een “instinctieve” componiste, van wie de relatie tot de camera belangrijker is dan die tot het scenario. Ze brengt klassieke en traditionele elementen samen. Zo combineert ze bijvoorbeeld de Griekse santouri met hobo’s, violen, cello’s en/of accordions. Karaindrou wordt aangetrokken door een mix van moderne klassieke muziek en folk, waardoor ze steeds opnieuw een emotioneel klimaat creëert dat aanleunt bij melancholie en nostalgie. Niet toevallig twee woorden van Griekse oorsprong. Bij haar terugkeer in Griekenland richtte ze het Laboratorium voor Traditionele Instrumenten in het ORA Cultureel Centrum op. Ze is al vier decennia in de weer als verdediger en promotor van de muzikale tradities van haar thuisland.

De Opera van Gent zal het voor het eerst het podium vormen voor de World Soundtrack Awards. De Opera is een iconisch gebouw in hartje Gent en is de perfecte locatie om filmmuziek te vieren met WSAwards-gasten en -genomineerden.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?