09 20 okt. '24

Componist Max Richter is eregast op 21ste World Soundtrack Awards

Spotlights max richter rh
Nieuws 01 jul. 2021
Op 23 oktober 2021 verwelkomt de 21ste editie van de World Soundtrack Awards de invloedrijke en internationaal gerenommeerde componist Max Richter als eregast. Met scores voor Mary Queen of Scots, HBO's The Leftovers, Waltz with Bashir, BBC's Taboo, de gelauwerde serie My Brilliant Friend en een resem soloalbums (waarvan Sleep een absolute mijlpaal is in de moderne klassieke muziek), is Richter een van de meest innovatieve componisten van onze tijd.

Tickets voor 21ste World Soundtrack Awards Ceremony & Concert zijn nu beschikbaar.

De 21ste World Soundtrack Awards vinden plaats op 23 oktober 2021 in Opera Gent. Na een jaar waarin de twintigste verjaardag van de WSA werd gevierd met een gelivestreamde awardsceremonie wil Film Fest Gent de filmmuziekgemeenschap, van professionals tot fans, terug fysiek samenbrengen. Het festival is vereerd Max Richter aan te kondigen als een van de gasten van World Soundtrack Awards 2021. Brussels Philharmonic, onder leiding van Dirk Brossé, zal een selectie van het werk van Max Richter én van Bryce Dessner (winnaar van de Discovery of the Year Award 2020) spelen op de uitreiking van de filmmuziekprijzen. Bovendien wordt Griekse componist Eleni Karaindrou geëerd met de Lifetime Achievement Award.

"Ik ben oprecht verheugd om als eregast uitgenodigd te worden voor de 21ste World Soundtrack Awards in Gent. Het wordt fantastisch mijn werk voor film en televisie te laten horen in de context van Film Fest Gent, dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de appreciatie van filmmuziek doorheen de jaren. Ik kijk ernaar uit om te werken aan een uniek WSA concertprogramma met het Brussels Philharmonic en Dirk Brossé."
Max Richter Componist
Max Richter horizontal Photo Credit Mike Terry

Max Richter is geboren in 1966 in West-Duitsland, maar groeide op in het Verenigd Koninkrijk. Hij kreeg een klassieke training aan Edinburgh University, the Royal Academy of Music in Londen en vervolledigde zijn studies met de modernistische componist Luciano Berio in Firenze. Zijn muziekcarrière gaat helemaal terug tot in de jaren '90, maar in de 21ste eeuw brak Richter helemaal door. Als baanbrekende artiest, componist en activist overstijgt Richter de conventionele muziekclassificaties, of hij nu schrijft voor opera, ballet, televisie of film. Zijn combinatie van het klassieke met het elektronische bleek een innovatie en inspireerde componisten zoals Nico Muhly, Ólafur Arnalds en Jóhann Jóhannsson. In zijn muziek komt een eclectische mix van muziekgenres en -stijlen terug, zoals nineties minimalisme, negentiende-eeuwse klassieke muziek, contemporaine elektronica tot zelfs heavy metal en krautrock. Het toont alleen maar aan hoe Max Richter het veld van het hedendaagse componeren mee heeft gevormd. Maar bovenal barst zijn werk van de empathie. Emotionele expressie is van cruciaal belang voor Richter, net als zijn socio-politiek activisme. Richters muziek raakt de ziel én vertelt een humanistisch narratief. De componist probeert steeds de Zeitgeist te vatten. Zijn meest recente soloalbum - Voices - is geïnspireerd door de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de verwaarlozing ervan in onze tijd. Een van de meest ambitieuze werken van Richter tot nu toe is Sleep, een acht uur durend ambient muziekstuk dat oproept om trager te leven. De artiest speelde het stuk al live aan de Chinese Muur, in het Sydney Opera House en in Grand Park, Los Angeles, waar mensen in bedden konden tot rust komen.

Naast het releasen van zijn eigen albums is Max Richter ook een productieve componist voor film en tv. In 2008 brak hij door het met zijn score voor de veelgeprezen geanimeerde oorlogsdocumentaire Waltz with Bashir van Ari Folman. Ondertussen heeft Richter meer dan dertig filmscores geschreven, waaronder in het oog springende projecten als James Grays sciencefiction opus Ad Astra (met Brad Pitt), het Oscargenomineerde Werk ohne Autor van Florian Henckel von Donnersmarck en Mary Queen of Scots met Saoirse Ronan en Margot Robbie in de hoofdrollen. Hij componeerde ook de originele scores voor Die Fremde (Feo Aladag, 2010), Lore (Cate Shortland, 2012), Wadjda (Haifaa Al-Mansour, 2012), Disconnect (Henry Alex Rubin, 2012), Testament of Youth (James Kent, 2014), Luke Scotts debuut Morgan (2016), de politieke thriller Miss Sloane (John Madden, 2016), de revisionistische western Hostiles (Scott Cooper, 2017), White Boy Rick (Yann Demange, 2018) etc. Televisiefans zullen zijn muziek herkennen uit de cultserie The Leftovers, maar ook uit Black Mirror-episode Nosedive met Bryce Dallas Howard en de BBC-serie Taboo waarvoor Richter een Emmynominatie ontving.

On the Nature of Daylight
, van het album The Blue Notebooks (2004), is een van de meest gekende én gebruikte muziekstukken in het film- en tv-landschap. Martin Scorsese gebruikte het in Shutter Island en Denis Villeneuve in Arrival, maar ook in Disconnect en in episodes van The Handmaid's Tale, HBO's Luck en Castle Rock is het te horen. Het stuk kreeg zelfs een eigen kortfilm met Elisabeth Moss.

Bryce Dessner

Zoals gebruikelijk wordt ook de muziek van de winnaar van de Discovery of the Year Award van vorig jaar uitgevoerd door het Brussels Philharmonic. In de unieke, gelivestreamde verjaardagseditie van de WSAwards in oktober 2020 won Bryce Dessner de Discovery of the Year Award voor zijn score voor Fernando Meirelles' The Two Popes. Als gitarist (samen met zijn tweelingbroer Aaron) van The National schrijft hij in samenwerking met leadzanger Matt Berninger de meeste van hun songs. In de afgelopen jaren heeft Dessner zich opgeworpen tot een van de meest talentvolle componisten voor film en tv. Hij schreef een additional score voor Alejandro Iñárritu’s The Revenant met Alva Noto en Ryuichi Sakamoto, de World Soundtrack Lifetime Achievement Award-winnaar van 2016. De score werd genomineerd voor een Golden Globe en een Grammy.

Eerder al kondigde Film Fest Gent de Griekse componiste Eleni Karaindrou aan als de ontvanger van de Lifetime Achievement Award 2021. Max Richter en Eleni Karaindrou zullen de belangrijkste gasten zijn op de World Soundtrack Awards 2021.

Visual themaconcert - Great Greek Composers

Ontdek ook het filmmuziekconcert Great Greek Composers, op 22 oktober 2021 in Opera Gent, met muziek van Vangelis, Mikis Theodorakis, Eleni Karaindrou en Evanthia Reboutsika.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?