09 20 okt. '24

Film Fest Gent 2021 huldigt Griekse filmmuziek met concert 'Great Greek Composers'

Great Greek Composers
Nieuws 02 jun. 2021
De 48ste editie van Film Fest Gent - met een focus op Griekse cinema - verwelkomt het jaarlijkse filmmuziekconcert terug na een beproevend jaar zonder live concerten. Op vrijdag 22 oktober 2021 presenteert Film Fest Gent in Opera Gent het concert Great Greek Composers met filmmuziek van o.a. Eleni Karaindrou, Mikis Theodorakis en Evanthia Reboutsika. De dag nadien worden de beste film- en tv-componisten van het afgelopen jaar gehuldigd tijdens de prestigieuze World Soundtrack Awards.

Tickets voor het concert Great Greek Composers zijn nu beschikbaar.

Visual themaconcert - Great Greek Composers

Al sinds de jaren '80 heeft Film Fest Gent een kenmerkende en unieke focus op filmmuziek en haalt het de grootste filmcomponisten en hun muziek naar de Arteveldestad. Met de jaarlijkse World Soundtrack Awards en filmmuziekconcerten houdt het festival de kunst van het componeren voor film en tv voor het voetlicht. De Film Fest Gent-concerten brengen live filmmuziek, uitgevoerd door Brussels Philharmonic o.l.v. FFG-muziekdirecteur Dirk Brossé, met filmbeelden op groot scherm.

Dit jaar werpt het filmfestival een blik op de Griekse cinema, die bulkt van de dramatiek én van de beklijvende muziek. Met het concert Great Greek Composers: The Film Music of Eleni Karaindrou, Mikis Theodorakis, Evanthia Reboutsika et al. wil Film Fest Gent de rijkdom en het genie van de Griekse componisten tentoonspreiden. Op 22 oktober 2021 nodigt het festival filmmuziekliefhebbers uit in Opera Gent.

Speciale aandacht zal uitgaan naar Eleni Karaindrou, de vaste componiste van de in 2012 overleden Griekse regisseur Theo Angelopoulos. Zij ontvangt tijdens de World Soundtrack Awards op 23 oktober 2021 de Lifetime Achievement Award. Op het Great Greek Composers-concert brengt Film Fest Gent symfonische hulde aan haar muziek, met o.a. stukken uit The Suspended Step of the Stork, The Weeping Meadow, Eternity and a Day en The Dust of Time. Karaindrou zal het orkest als solist - aan de piano - vergezellen, net als de Griekse violiste Evanthia Reboutsika, die in 2006 nog de World Soundtrack Discovery of the Year Award won voor My Father and My Son.

Het land waar de tragedie is uitgevonden herbergt een eclectische mix van componisten en instrumenten. Filmmuziekfanaten mogen zich verwachten aan onder meer de melancholische sfeer van Karaindrou’s oeuvre, de inspirerende muziek van Evanthia Reboutsika en de ‘metasymfonische’ composities van Mikis Theodorakis, de World Soundtrack Lifetime Achievement Award-winnaar van 2007.

Great Greek Composers: The Film Music of Eleni Karaindrou, Mikis Theodorakis, Evanthia Reboutsika et al. vindt plaats op 22 oktober 2021 in Opera Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?