10 21 okt. '23

Wim De Witte wordt programmadirecteur van Film Fest Gent

Persbericht
Nieuws 09 jan. 2019

Film Fest Gent tekende in 2018 voor de 45e editie van het festival. Het presenteerde een programma met een mooie selectie kwaliteitsvolle films waaronder de openingsfilm 'Girl' en de winnaar van de internationale jury 'Cold War' die nu in de zalen lopen, maar met ook heel wat ‘kleinere’ films ('First Reformed', 'Hotel by the River', 'Long Day’s Journey Into Night') die alleen op het festival te zien waren en te herontdekken klassiekers (met een Tribute aan de Hongaarse regisseur Miklos Jancso). Ook het muziekluik, dat naast het World Soundtrack Awards Gala voor het eerst ook Videodroom voorstelde in samenwerking met Vooruit en een International Seminar voor jonge componisten, werd heel goed onthaald. Het programma kreeg zowel nationaal als internationaal heel veel belangstelling van pers en publiek. Het festival telde het afgelopen jaar 106.013 bezoekers.

Intussen werkt het team in een iets gewijzigde samenstelling aan de voorbereiding van de 46e editie. Wim De Witte, sterkhouder van het festival sinds jaren, wordt vanaf 2019 programmadirecteur. Hij werkt voor het festival sinds hij afstudeerde en was er verantwoordelijk voor verschillende departementen. Sinds 2000 maakt hij deel uit van het programmateam.

Claire Tillekaerts, voorzitter van de raad van bestuur is blij dat Wim de opdracht aanvaard heeft. "De keuze voor Wim garandeert, gezien de belangrijke bijdrage die hij de voorbije jaren had in het tot stand komen van het programma, dat we de ambitie voor het festival verder kunnen uitbouwen op waar het festival vandaag voor staat." Ze dankt ook Patrick voor zijn bijdrage aan de voorbije jaren.

Patrick Duynslaegher, artistiek directeur van het festival sinds 2011, werd 65 en legt op eigen verzoek deze functie neer. Hij blijft betrokken bij de samenstelling van voornamelijk het muziekprogramma en zal als filmconsulent ook verder invulling geven aan het Classics programma en de Talkies.

Patrick Duynslaegher: "Ik heb de kans gekregen om samen met een gedreven ploeg zeven festivaledities vorm te geven en houd daar de allerbeste professionele herinneringen aan over, in het bijzonder aan mijn hechte samenwerking met Wim De Witte. Ik had van in den beginne beslist dat ik op mijn 65e zou stoppen als artistiek directeur en voeg nu de daad bij het woord. Natuurlijk gebeurt dit met een zekere pijn in het hart, maar ook in de overtuiging dat met Marijke Vandebuerie als algemeen directeur en Wim De Witte als programmadirecteur, Film Fest Gent een stralende toekomst heeft en zijn positie als grootste cinefiel evenement in België nog kan versterken. Ik kijk er dan ook naar uit om in een minder intens samenwerkingsverband nog een bijdrage te kunnen leveren aan komende festivaledities en aan de uitgebreide jaarwerking van Film Fest Gent."

Marijke Vandebuerie, algemeen directeur van het festival, is blij dat het festival blijvend een beroep kan doen op Patrick die een levende legende is op vlak van film(kunst) en die als geen ander zijn liefde voor de cinema weet over te brengen.

De laatste twee jaren breidde Film Fest Gent zijn jaarwerking fors uit, zo kan u elke maand onder de noemer One Shot Cinema in de Gentse arthouse cinema Sphinx naar vier vertoningen van een in België niet-verdeelde film (in januari 2019 de Griekse film 'Obscuro Barroco'); elke derde dinsdag van de maand in heel Vlaanderen naar een vertoning van Film Fest Gent On Tour (op dinsdag 15 januari 'If Beale Street Could Talk' van regisseur Barry Jenkins naar het gelijknamige boek van James Baldwin); kan u nog naar Live Track Cinema (waarin de band Hi Hawaii een eigen soundtrack speelt op Roy Andersson’s Songs from the second Floor – op 23 januari in Budascoop, Kortrijk) en verwelkomen we op donderdag 31 januari regisseur Erik Van Looy als gast in de volgende editie van Film Fest Gent Talkies in Krookcafé. Tussendoor kan u op www.filmfestival.be/nl/video-on-demand ook terecht voor het streamen van de betere film.

Het 46e Film Fest Gent loopt van 8 tot en met 18 oktober 2019 in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit, KASKcinema en Capitole Gent. Meer info op filmfestival.be.

Tags

FFG2019

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.