09 20 okt. '24

Wide Angle: Video essay - Private Affairs in Public Places

Golden eighties
Verdieping 15 apr. 2024
Dit video essay van Cristina Álvarez López en Adrian Martin legt die strategieën in detail bloot. Ze tonen hoe Akerman de vormelijke categorieën en de verhalende conventies van de fictiefilm op losse schroeven zet.

De winkelgalerij waarin Chantal Akermans Golden Eighties plaatsvindt is een spiegelpaleis. Intieme gedachten worden verklankt in exuberante zangstonden, persoonlijke relaties krijgen een spiegelbeeld in publieke choreografieën. Scènes en situaties worden (met betekenisvolle variaties) herhaald doorheen de film. Personages nemen elkaars plaats en rol over. Het resultaat is een kijkdoos vol glas en gordijnen, waarin de grenzen tussen het publieke en het private verdwijnen.

Akerman speelt haar spiegelspel ook met de vormelijke elementen van de filmtaal. Geluidseffecten worden muziek en omgekeerd. Zelfs de blik van de kijker wordt regelmatig gespiegeld door die van de personages: de vierde wand van het bioscoopscherm verandert dan even in een spionspiegel.

Adrian Martin is filmcriticus en maakt audiovisuele essays. Zijn thuisbasis is Spanje. Je vindt een online archief met een overzicht van de teksten die hij de afgelopen 45 jaar schreef op www.adrianmartinfilmcritic.com

Cristina Álvarez López is filmcriticus, schrijfster en filmmaakster. Ze werkt vanuit Spanje. Haar website "over, met, en rond film" vind je op laughmotel.wordpress.com

Filmscalpel twitter logo

Filmscalpel

Platform en website die aandacht geeft aan het format van het video-essay, gecureerd door David Verdeure.

filmscalpel.com

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?