Vlaams filmtrio op 75-jarig Cannes

Poster Cannes 75th edition
Nieuws 27 apr 2022
Met drie films in de officiële selectie wordt de komende 75ste editie van het Festival van Cannes nu al historisch genoemd voor de Vlaamse filmwereld. Nadat Lukas Dhont met Close al geselecteerd werd voor de competitie kregen ook Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch te horen dat hun Le otto montagne (De acht bergen) eveneens in de competitie zal worden vertoond. Rebel, de jongste film van Adil & Billal krijgt een slot in de Midnight Screenings van het officiële programma.

Nadat Van Groeningen en Vandermeersch samen de roman Le otto montagne van Paolo Cognetti tot een scenario verwerkten, besloten ze, omdat het zo natuurlijk aanvoelde, ook samen de film te regisseren. Als duo voelden ze zich complementair. Het in 2016 gepubliceerde boek werd een in dertig talen vertaalde bestseller. Cognetti brengt het verhaal van Pietro en Bruno. Pietro is afkomstig uit Milaan en samen met zijn ouders ruilt hij tijdens de zomer het stadsleven voor het bergachtige Val d’Aosta. Daar ontmoet hij Bruno die er voor de koeien zorgt. Beide zijn elf jaar en er groeit een levenslange vriendschap tussen beiden, maar Pietro trekt de wereld rond terwijl Bruno trouw blijft aan zijn berg.

Inspireren

Beide regisseurs geloven dat dit verhaal mensen over de hele wereld zal inspireren en troost zal bieden. Op hun selectie in Cannes, die hen een Gouden Palm kan opleveren, reageren Felix en Charlotte met "dolblij om onze film op deze manier aan de wereld te kunnen tonen. We zijn trots op onze samenwerking met elkaar, met Felix’ vaste kompanen Ruben Impens en Nico Leunen, met producent Hans Everaert en gans het Italiaanse topteam. Het was een voorrecht dit warme, menselijke, epische verhaal te kunnen vertellen en een groot Europees project op poten te kunnen zetten."

Charlotte Vandermeersch en Felix van Groeningen© Jeroen Willems
Charlotte Vandermeersch en Felix van Groeningen

Tweemaal

De Italiaanse cast bestaat uit Luca Marinelli bekend van Martin Eden, Alessandro Borghi, Filippo Timi en Elena Lietti. Felix van Groeningen was eerder in Cannes toen zijn De helaasheid der dingen in de nevensectie Quinzaine des Réalisateurs werd vertoond. Ruben Impens was in 2021 in Cannes als cameraman van Titane van Julia Ducournau die toen de Gouden Palm won. Vlaams coproducent Hans Everaert was er vorig jaar met La Civil van Teodora Ana Mihai. Die film won er de prijs van de durf in de sectie Un Certain Regard en opende later Film Fest Gent. De acht bergen is een Italiaans-Belgisch-Franse coproductie en zal in ons land worden verdeeld door Kinepolis Film Distribution.

Keuze

Voor de voorstelling van hun Rebel in Cannes moeten Adil El Arbi en Bilall Fallah eventjes uit de Verenigde Staten afzakken waar ze bezig zijn met de postproductie van hun Batgirl. De dertienjarige Nassim is het hoofdpersonage in Rebel. We volgen hem als hij na de dood van zijn vader op zoek gaat naar een eigen identiteit. Zijn moeder Leila probeert hem angstvallig weg te houden van zijn oudere broer Karim, een lokale gangster en dealer. Ondanks zijn jonge leeftijd moet Nassim beslissen hoe de rest van zijn leven er zal uitzien. Een keuze die de familie lijkt te verscheuren.

Adil El Arbi_Bilall Fallah_FFG2021© Johannes De Bruycker
Adil El Arbi en Bilall Fallah op FFG2021

Passieproject

Eerder noemden Adil & Bilall Rebel "een echt passieproject. Het is voor ons heel persoonlijk om dit verhaal te kunnen vertellen over onze generatie die zoekt naar identiteit." De rol van Nassim wordt vertolkt door Amir El Arbi, de jongere broer van Adil. Aboubakr Bensaihi, bekend van hun eerdere film Black en Lubna Azabal eerder te zien in o.a. Hellhole van Bas Devos en Incendies van Denis Villeneuve vertolken de andere hoofdrollen. Sidi Larbi Cherkaoui is verantwoordelijk voor de choreografie in bepaalde scènes. De twee regisseurs schreven ook het scenario maar ook Kevin Meul en Jan Van Dyck werkten eraan mee. Robert Heyvaert tekende voor de fotografie en Hannes De Maeyer verzorgde de muziek. Caviar is de producent en heeft via zijn Amerikaanse dochter nog War Pony in de Cannes-sectie Un Certain Regard. De film wordt verdeeld door Kinepolis Film Distribution.

Cannes heeft plaats van 17 tot 28 mei 2022.

www.festival-cannes.com

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.