09 20 okt. '24

Cannes rolt rode loper uit voor Lukas Dhont

Poster Cannes 75th edition
Nieuws 20 apr. 2022
De nieuwe speelfilm, Close, van Lukas Dhont is geselecteerd voor de competitie van de 75ste editie van het filmfestival van Cannes. Hij maakt dus kans op een Gouden Palm. Daarnaast is ook Tori et Lokita, een Vlaamse coproductie geregisseerd door de gebroeders Dardenne, geselecteerd. Het is hun negende Cannesselectie en zij maken kans op een derde Gouden Palm.

“Een ongelooflijk zotte droom die werkelijkheid wordt.” Zo reageerde Lukas Dhont op zijn selectie voor de competitie. Met zijn debuutfilm Girl die in 2018 in de belangrijke nevensectie Un Certain Regard werd vertoond, won Lukas Dhont onder meer de Camera d’Or als beste debuutfilm. Girl was in 2018 ook de openingsfilm van Film Fest Gent.

Delen

“Ik kijk er nu met een warm en kwetsbaar hart naar uit om Close met de wereld te delen op een van de belangrijkste filmfestivals ter wereld. Ik ben trots op het team en de cast waarmee we deze film tot stand hebben gebracht. Toen ik als twaalfjarige een kleine videocamera als verjaardagsgeschenk kreeg, had ik dit nooit durven dromen”, aldus nog Lukas Dhont.

In Close zijn de dertienjarige Leo en Remi, vrienden sinds altijd. Een ondenkbare gebeurtenis drijft hen echter uit elkaar. Vol onbegrip zoekt Leo toenadering tot Sophie, de moeder van Remi. Het is een film over vriendschap en verantwoordelijkheid. De hoofdrollen worden vertolkt door nieuwkomers Eden Dambrine en Gustav De Waele en gevestigde waarden Emilie Dequenne en Léa Seydoux. Kevin Janssens heeft ook een bescheiden rol in Close.

Fantastisch nieuws

Voor het scenario werkte Lukas Dhont opnieuw samen met Angelo Tijssens die ook coscenarist was van Girl. Dirk Impens en Michiel Dhont (broer van) produceerden voor Menuet. De Franse producent Diaphana Films, de Nederlandse Topkapi Films en het Luikse Versus Production sloten zich aan bij Menuet. Distributeur Lumière brengt de film later op het jaar in de bioscopen.

De selectie van Lukas Dhont is volgens Koen Van Bockstal, directeur-intendant van het VAF, “fantastisch nieuws voor de Vlaamse film en het creatieve talent in Vlaanderen. Girl was een artistiek hoogtepunt en oogstte met driehonderdduizend bezoeker ruime waardering bij het Belgische bioscooppubliek. Drieëndertig landen kochten sindsdien de filmrechten. We duimen dat Close dit zowel artistiek als qua publieksbereik minstens zal evenaren.”

Close Lukas Dhont© Kris Dewitte
Close

Welkom

Met hun jongste film Tori et Lokita staan de tweevoudige Gouden Palm-winnaars Jean-Pierre en Luc Dardenne opnieuw op de rode loper in Cannes. En dat voor de negende keer. Tori et Lokita speelt zich vandaag af in België. Een jongen en een tienermeisje zijn van Afrika naar hier gereisd en zetten hun onoverwinnelijke vriendschap in om de moeilijke omstandigheden van hun verblijf aan te kunnen. De titelrollen in deze Belgisch-Franse coproductie worden vertolkt door Pablo Schils en Joely Mbundu. Bart Van Langendonck van Savage Film trad op als Vlaams coproducent. Filmverdeler Cinéart brengt de film later dit jaar in de bioscopen.

Tori et Lokita
Tori et Lokita

Cannes, dat plaatsheeft van 17 tot 28 mei 2022, viert dit jaar zijn 75ste editie. Het eigenlijke verjaardagsfeest wordt gevierd op 24 mei. Russische delegaties en individuen die banden hebben met de Russische regering zijn niet welkom.

www.festival-cannes.com

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?