10 21 okt. '23

Smelt Berlijn voor Vlaamse films?

Lize spit
Nieuws 29 jan. 2020

Onder de titel ‘The Melting’ zal de in de ontwikkelingsfase verkerende debuutfilm van Veerle Baetens, een verfilming van het boek ‘Het Smelt’ van Lize Spit, op de Berlinale Co-Production Market worden voorgesteld. De makers zullen in Berlijn deelnemen aan een intensief programma met meetings met vertegenwoordigers van de internationale filmindustrie.

‘Het smelt’ gaat over Eva die dertien jaar na een snikhete, volledig uit de hand gelopen zomer, terugkeert naar Bovenmeer, haar geboortedorp. In de kofferbak van haar auto bevindt zich een blok ijs… Van het boek werden in 2016 130.000 exemplaren verkocht, het bestverkochte boek van het jaar. Auteur Lize Spit kreeg er de Gouden Uil en de Hebban Debuutprijs voor.

Veerle Baetens schreef het scenario met Maarten Loix. Savage Film produceert. De opnames met Frank van den Eeden als director of photography zullen in de zomer van 2021 van start gaan.

In het televisieluik van de Co-Production Market wordt ook ‘Capturing Big Mouth’, een fictieproject van productiehuis De Mensen voorgesteld. Hans Van Nuffel is de scenarist.

Overleven

Andere Vlaamse producties waarvoor de Berlinale kan smelten, zijn de documentaire ‘Victoria’ van Sofie Benoot, Isabelle Tollenaere en Liesbeth De Ceulaer die geselecteerd is voor het Forum-programma. De film speelt zich af in de Mojavewoestijn, niet ver van Los Angeles, waar de onvoltooide stad California City ligt. In een raster van verkruimelende straten probeert Lashay T. Warren een nieuw leven op te bouwen en zijn turbulente verleden achter zich te laten. Voor de Berlinale Shorts is ‘So We Live’ van Rand Abou Fakher geselecteerd. Deze kortfilm gaat over een gezin in oorlogsgebied op een doordeweekse avond. De gesprekken gaan over het dagelijkse leven en het overleven. Rand Abou Fakher is een Syrische filmmaakster die sinds 2015 gevestigd is in Brussel waar ze onder andere deel uitmaakt van Cinemaximiliaan. Haar vorige film ‘Gevlochten Liefde’ werd in 2018 op Film Fest Gent vertoond.

De 70ste editie van de Berlinale heeft plaats van 20 februari tot 1 maart 2020.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.