08 19 okt. '24

Gaspar Noé, Jacques Audiard en Veerle Baetens op de rode loper

18 2050 cover
Nieuws 03 okt. 2018
Film Fest Gent verwelkomt elk jaar een mooie verzameling aan nationale en internationale gasten. Dit jaar bestijgen onder meer Gaspar Noé, Jacques Audiard en Veerle Baetens de rode loper.

Gaspar Noé: 'Climax'

Als er één hedendaagse regisseur als een enfant terrible omschreven mag worden dan is het de Fransman Gaspar Noé, de bedenker van 'Irréversible', 'Enter the Void' en 'Love'. Het zijn stuk voor stuk films die niet wensen te behagen, maar de toeschouwer willen provoceren, tarten en/of een stomp in de maag verkopen. Het zijn ook cinematografische trips van een man die als geen ander het filmmedium tot in de puntjes beheerst.

Dat geldt zeker voor 'Climax' waarin Noé levenslustige, sprankelende dansscènes ensceneert (die hij zelf gefilmd heeft!) van jonge performers, waarna de uitgelaten sfeer degenereert als een door pernicieuze drugs uitgelokte bad trip, een sinistere reis naar het einde van de nacht. Opvallend: voor het eerst sinds lang kreeg Noé in Cannes voornamelijk lovende recensies. 'Climax' heeft er de hoofdprijs wegkaapt in de Quinzaine des réalisateurs. (C.V.)

Gaspar Noé zal aanwezig zijn op dinsdag 16/10. Info en tickets vind je hier.

Jacques Audiard: 'The Sisters Brothers'

Jacques Audiard sleepte drie jaar geleden in Cannes de Gouden Palm in de wacht met 'Dheepan', een krachtig drama over drie Sri Lankaanse vluchtelingen die in Frankrijk een leven proberen op te bouwen. Met 'The Sisters Brothers' trekt de Franse meester van 'Un prophète' en 'De rouille et d'os' de prairie op, voor een zwartkomische western met niemand minder dan Joaquin Phoenix, John C. Reilly en Jake Gyllenhaal in de hoofdrollen.

Zijn verfilming van de gelijknamige roman van de Canadese auteur Patrick deWitt volgt twee moordende broers (Phoenix en C. Reilly) die anno 1850 door hun mysterieuze baas (Rutger Hauer) ingehuurd worden om een goudzoeker bij de lurven te vatten tussen Californië en Oregon. Ze krijgen al snel gemengde gevoelens bij hun opdracht. Wat volgt is een onverbiddellijke achtervolging in traditionele westernstijl, die de hechte band tussen de broers flink op de proef stelt. (A.I.)

Jacques Audiard is aanwezig op donderdag 18/10. Info en tickets vind je hier.

Veerle Baetens: 'A Bluebird in My Heart'

Als er één schrijver is die weet hoe moeilijk het is om schoonheid te vinden in een "fucked up" wereld dan is het wel Charles Bukowski. Dat Frans noir-auteur Jérémie Guez voor de titel van zijn regiedebuut bij deze verknipte vrouwenliefhebber en zuipschuit te rade ging, is dan ook veelzeggend.

In 'A Bluebird in My Heart' volgt hij immers Danny, een taaie crimineel die net uit de gevangenis komt en vanuit Laurences (Veerle Baetens) grauwe motel stapvoets zijn weg zoekt terwijl Laurences dochter voor zijn voeten loopt. Kan hij die herwonnen vrijheid aan? Hoewel Bukowski zijn blanke pit altijd goed wist te verbergen, hoopt dit Franse misdaaddrama alvast voorbij de ruwe bolsters te kijken. Of dat lukt? Critici vergelijken Guez' debuut alvast met Luc Bessons 'Léon: The Professional' en Nicolas Winding Refns 'Drive'. (J.D.B)

Veerle Baetens is ook nog te zien in 'Duelles' en is aanwezig op donderdag 11/10. Info en tickets vind je hier.

Tags

FFG2018

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?