09 20 okt. '24

Twee Vlaamse selecties voor Doclisboa

Terril
Nieuws 04 okt. 2023
Op het van 19 tot 29 oktober 2023 gehouden internationale documentaire festival Doclisboa worden de experimentele documentaire La force diagonale van Annik Leroy en Julie Morel plus de korte hybride fictiefilm Terril van Jorn Plucieniczak vertoond.

In de korte hybride fictiefilm Terril van Jorn Plucieniczak volgen we Mike die terug thuiskomt in Genk. Hij zoekt een plaats binnen de sociale dynamiek van familie en vrienden. Het mijnlandschap in Genk zorgt voor onverwachte mogelijkheden. In de postindustriële mijnstad Genk ontdekt de film masculiene dynamieken in een arbeidersfamilie. Terwijl we tussen deze sociale codes bewegen, ontdekken we verborgen kwetsbaarheid en intimiteit. Jorn Plucieniczak schreef ook het scenario van deze Czar Film & Tv productie. Grimm Vandekerckhove verzorgde de fotografie, Dieter Diependaele de montage en de art direction is van Jonathan Van Essche. Courtisane vertoonde Terril in wereldpremière en in Lissabon maakt de film deel uit van de internationale competitie.

La force diagonale

In La force diagonale verweven Annik Leroy en Julie Morel vier verhalen door elkaar van mensen bij wie externe conflicten een grote impact hadden op hun persoonlijk leven. We ontdekken hoe de beoefening van kunst en denken hen in staat stelde om te overleven en de confrontatie aan te gaan met de door sociaal geweld ontstane trauma’s. Voor de ene is dat dankzij de innerlijke kracht bij het zingen en voor de andere is dat door zich wat af te schermen van de wereld en zich op het schrijven toe te leggen.

La force diagonale

Loflied

Leroy en Morel koppelen hun verhalen aan een aandachtspunt in het werk van politiek filosofe Hannah Arendt: het menselijk vermogen om iets te beginnen, om iets nieuws te introduceren in de wereld die we met zijn allen delen. Zo wordt hun documentaire een loflied op de vitale kracht van het denken geboren uit tegenspoed. Deze menselijke eigenschap die onder permanente druk staat maar tevens onstuitbaar blijkt, wordt in de film tastbaar gemaakt.

La force diagonale ging eerder dit jaar in wereldpremière tijdens FIDMarseille en bij ons maakte de film deel uit van de Contour Biennale in Lumière Mechelen.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Tags

FFG2023

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?