09 20 okt. '24

Vlaamse aanwezigheid op DOK Leipzig

Draw for Change Existimos resistimos
Nieuws 04 okt. 2023
Naast de VR-titel Draw for Change: Existimos, resistimos staan verschillende korte documentaires, animatiefilms en ook de lange documentaire Planet B van Pieter Van Eecke op het programma van DOK Leipzig. Het is een van de belangrijkste festivals voor documentaire en animatie in Duitsland en heeft plaats van 8 tot 15 oktober 2023.Het VR-project werd ontwikkeld in parallel met de op FFG vertoonde zesdelige documentaire reeks Draw for Change die in iedere episode inzoomt op een vrouwelijke cartoonist ergens in de wereld. Ze neemt ons mee op ontdekking door haar land en wijst doorheen haar tekeningen naar de meest prangende problemen waar vrouwen mee worden geconfronteerd.

Mondig

In Draw for Change: Existimos, Resistimos dompelt de Belgisch-Venezolaanse Mariana Cadenas ons onder in de wereld van de Mexicaanse cartoonist Maremoto die met haar tekeningen vrouwen mondig wil maken en de taboes van haar samenleving wil aankaarten. Ze is op zoek naar haar identiteit en drijfveer door middel van kunst. Bij haar zoektocht snijdt ze thema’s aan als body positivity, seksuele intimidatie en hedendaags activisme. Ze werkt een en ander uit als een VR-ervaring met een combinatie van 360° video en animatie. Het VR-project maakt deel uit van een educatief project voor jongeren, geïnitieerd door de impact-vzw Blue Bird Docs dat in Vlaamse scholen zal worden verdeeld door JEF.

Kids Doc

In het uitgebreid programma met kinder- en jongerencontent wordt de lange documentaire Planet B van Pieter Van Eecke vertoond. Het gaat om een coming-of-age-verhaal over jongeren die onderzoeken hoe het is om op te groeien in een wereld die zichzelf vernietigt. Naast Planet B worden twee titels uit de vierde lichting van Ket & Doc vertoond. Leonie, Skeet en de biggen van Jip Heijenga gaat over een meisje dat later boerin wil worden en in Skate City van Lies Van der Auwera eisen drie jonge skaters terug hun plaats op in de stad. Als onderdeel van Kids DOK wordt ook nog de ingenieus grappige korte animatiefilm Wat zit er in die kist? van Bram Algoed vertoond.

Planet B - Pieter Van Eecke

Animatie

In het in 1955 opgerichte DOK Leipzig worden sedert 1995 ook animatiefilms geprogrammeerd. Dit jaar zijn twee korte animatiefilms uit Vlaanderen geselecteerd. Drijf van Levi Stoops is een bijzonder leuke inventieve animatiefilm over een koppel dat in het midden van de oceaan op een boomstam drijft. De film loopt buiten competitie in Leipzig. Het eindwerk Cyclepaths van KASK School of Arts student Anton Cla wordt daarentegen wel in competitie vertoond.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Tags

FFG2023

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?