Twee Vlaamse producties op FIDMarseille

Marseille Film Festival 2023
Nieuws 27 jun 2023
De experimentele documentaire La force diagonale van Annik Leroy en Julie Morel wordt in wereldpremière vertoond op FIDMarseille en krijgt er het gezelschap van Here van Bas Devos die eerder dit jaar op de Berlinale bekroond werd met de Encounters-prijs. FIDMarseille is een van de belangrijkste Europese festivals voor documentaire, fictie en experimentele cinema. Het in de Franse havenstad gehouden festival heeft plaats van 4 tot 9 juli 2023.

In La force diagonale verweven Annik Leroy en Julie Morel vier verhalen door elkaar van mensen bij wie externe conflicten een grote impact hadden op hun persoonlijk leven. We ontdekken hoe de beoefening van kunst en denken hen in staat stelde om te overleven en de confrontatie aan te gaan met de door sociaal geweld ontstane trauma’s. Voor de ene is dat dankzij de innerlijke kracht bij het zingen en voor de andere is dat door zich wat af te schermen van de wereld en zich op het schrijven toe te leggen.

La force diagonale still
La force diagonale

Loflied

Leroy en Morel koppelen hun verhalen aan een aandachtspunt in het werk van politiek filosofe Hannah Arendt: het menselijk vermogen om iets te beginnen, om iets nieuws te introduceren in de wereld die we met zijn allen delen. Zo wordt hun documentaire een loflied op de vitale kracht van het denken geboren uit tegenspoed. Deze menselijke eigenschap die onder permanente druk staat maar tevens onstuitbaar blijkt, wordt in de film tastbaar gemaakt. Daar draagt de aanwezigheid en het optreden van danseres, choreografe en performer Claire Vivianne Sobottke toe bij. Volgens de festivalcatalogus maakt het korrelige van de 16mm film de ruimte, de lichamen en gezichten intenser en verheerlijkt ze ook. La force diagonale maakt deel uit van de internationale competitie.

Here

Here van Bas Devos vindt in Marseille een onderkomen in de competitie Cine+2023. In de jongste film van Bas Devos staat een in Brussel wonende Roemeense bouwvakker op het punt om naar zijn geboorteland terug te gaan. Met de restjes uit zijn koelkast kookt hij een grote pot soep om als afscheidscadeau uit te delen aan de vrienden. Dan ontmoet hij een Belgisch-Chinese doctorandus die mossen bestudeert. Dat leidt tot een potentieel liefdesverhaal. Bas Devos schreef ook het scenario van zijn film die wordt vertolkt door Stefan Gota en Liyo Gong. Here ging eerder dit jaar in wereldpremière op de Berlinale en deze pure en breekbare film werd er bekroond met de prijs voor de beste film van de Encounters-competitie en de Fipresci Award van de internationale filmcritici.

Here still
Here
DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.