09 20 okt. '24

Tim Mielants opent 74ste editie van de Berlinale

Small Things Like These still
Nieuws 23 jan. 2024
Met zijn jongste film Small Things Like These opent de Belgische regisseur Tim Mielants op 15 februari 2024 de 74ste editie van het filmfestival van Berlijn. Ook Young Hearts, het langspeeldebuut van Anthony Schatteman gaat in wereldpremière in Berlijn, in de Generation Kplus-competitie. Enkele Vlaamse coproducties vinden onderdak in de programmaonderdelen Panorama en Generation. De winnaar van de Audience Award for Best Belgian Student Short op FFG2023, Oiseau de passage van Victor Dupuis, viert dan weer een selectie voor de kortfilmcompetitie. Robin Vanbesie mag met zijn creatieve documentaire hold on to her aantreden in de Forum Expanded-sectie.
Jo Ropcke Award c Johannes De Bruycker 4© Johannes De Bruycker

"Onwezenlijk!" Zo reageerde Tim Mielants in een persbericht op het nieuws dat hij met zijn Iers-Belgische coproductie volgende maand de Berlinale mag openen. “Small Things Like These is een film geworden die me nauw aan het hart ligt. Dat ik dit heb kunnen maken samen met Cillian Murphy, de winnaar van een Golden Globe voor de titelrol in Oppenheimer, in de hoofdrol maakt mij ontzettend blij”. Tim Mielants, bekend van WIL, De Patrick en The Responder, werkte eerder samen met Cillian Murphy aan het derde seizoen van Peaky Blinders. Op Film Fest Gent 2023 kreeg hij van Knack Focus de Jo Röpcke Award (zie foto) voor zijn verdiensten voor de Vlaamse film.

Magdalena

Small Things Like These is gebaseerd op de gelijknamige novelle van de bekende Ierse schrijver Claire Keegan, die faam vergaarde met het kortverhaal Foster - verfilmd werd als het Oscargenomineerde The Quiet Girl. Het verhaal, in het Nederlands verschenen als Dit soort kleinigheden, speelt zich af tijdens de kerstdagen van 1985 in een klein stadje op het Ierse platteland. Bij het ontrafelen van geheimen van een klooster wordt een vader, Bill Furlong, geconfronteerd met enkele schokkende waarheden over zijn eigen leven. Keegan baseerde haar novelle op de geschiedenis van de Magdalena-instellingen die gerund werden door de katholieke kerk en de Ierse staat waar tienduizenden zwangere meisjes werden uitgebuit. Over dat schandaal draaide Peter Mullan eerder The Magdalena Sisters.

Andere hoofdrollen naast die van Cillian Murphy zijn voor Eileen Walsh, Michelle Fairley en Emily Watson. Small Things Like These is een productie van het Ierse Big Thing Films van Cillian Murphy en Alan Moloney, Screen Ireland, Artists Equity van Matt Damon en Drew Vinton met het Vlaamse productiehuis Wilder Content gerund door Tim Mielants en Bert Van Dael. Het is hun eerste internationale coproductie.

Young Hearts

Het voor de Generation Kplus-competitie geselecteerde Young Hearts van Anthony Schatteman, die in 2021 op Film Fest Gent geselecteerd was in de internationale kortfilmcompetitie met L'homme inconnu, is een young adult-film over de overweldigende kracht van de eerste verliefdheid. De veertienjarige Elias voelt zich voor het eerst echt verliefd als hij zich aangetrokken voelt tot zijn nieuwe buurjongen Alexander die ook veertien is. De gesprekken met zijn vrienden en familie daarover brengen meer vragen dan antwoorden met zich. Verward door zijn ontluikende gevoelens, zoekt hij meer duidelijkheid en meer toenadering tot Alexander.

Young Hearts is de film die ik zelf had willen zien toen ik jong was en worstelde met verliefdheid en mijn eigen gevoelens. Dankzij de selectie voor de Berlinale krijgt Young Hearts een ongelooflijk forum om voorgesteld te worden aan een breed publiek. Ik ben oprecht trots om dit verhaal op de wereld los te laten”, reageert Anthony Schatteman enthousiast.

Young Hearts still
Young Hearts

Schuilplaats

Nieuwkomers Lou Goossens en Marius De Saeger vertolken de hoofdrollen en er zijn belangrijke bijrollen voor Geert Van Rampelberg en Emilie De Roo. De productie is van Xavier Rombaut voor Polar Bear, in coproductie met het Belgische Kwassa Films en het Nederlandse Family Affair Films. Kinepolis Film Distribution brengt de film dit najaar in de bioscopen. In dezelfde Generation-competitie is ook nog Xiao Ban Jie (The Great Phuket) van de Chinese filmmaker Yaonan Lu geselecteerd. De veertienjarige Li Xing heeft het moeilijk op school en thuis. Hij leeft in een district vol ruïnes. Op een dag ontdekt hij een ondergrondse schuilplaats waar vreemde dingen gebeuren. Het Gentse productiehuis A Private View coproduceerde.

Mawda

Als onderdeel van Forum Expanded, een sectie voor hedendaagse cinema in verschillende uitingsvormen, gaat de experimentele documentaire hold on to her van beeldend kunstenaar Robin Vanbesien in wereldpremière. De film traceert een doorleefde sociale infrastructuur van solidariteit en strijd die ingaat op een recent geval van politie- en staatsgeweld in de context van migratiegrenscontroles in België. In 2018 werd de tweejarige Mawda Shawri tijdens een politieachtervolging door een agent doodgeschoten. In 2023 verzamelden veertig activisten zonder en met papieren zich bij Les voix des sans papiers in Brussel om voor de camera een collectieve hoorzitting te houden over de zaak Mawda. Producent van hold on to her is Steven Dhoedt voor Visualantics in coproductie met timely.

Hold on to her
hold on to her

Publieksprijswinnaar

De internationale coproductie, Tongo Saa (Rising Up At Night) van Nelson Makengo, maakt deel uit van de Panorama-sectie van de Berlinale. Het is een creatieve documentaire die de kijker onderdompelt in de schoonheid van de nacht in Kinshasa ondanks de uitdagingen waarmee de plaatselijke bevolking wordt geconfronteerd. Auguste Orts is de Vlaamse partner. Ten slotte is ook Oiseau de passage van Victor Dupuis geselecteerd voor de Berlinale kortfilmcompetitie. Met zijn afstudeerproject won Victor Dupuis de publieksprijs van de studentenkortfilmcompetitie op de 50ste editie van Film Fest Gent. De mooie intrigerende kortfilm gaat over Rémy die geluiden opneemt in een bos en plots opgeschrikt wordt door het mysterieuze gezang van een vogel. Het verleden herleeft.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?