09 20 okt. '24

Wildcard Kaalkapje en Thibaud Dooms naar Berlinale

Still kaalkapje
Nieuws 17 jan. 2024
VAF Wildcardwinnaar Kaalkapje van Marthe Peters is geselecteerd voor de kortfilmcompetitie op de Berlinale en Skunk-hoofdrolspeler Thibaud Dooms is één van de tien Shooting Stars die er aan pers en publiek worden voorgesteld.

De met Kaalkapje net aan het KASK afgestudeerde Marthe Peters gaat van de schoolbanken direct naar het filmfestival van Berlijn. In haar masterfilm blikt ze aan de hand van handycambeelden van haar vader terug op de tijd toen ze twintig jaar geleden kinderkanker had. Deze pakkende documentaire vormt een soort dagboek waar ze nu verwonderd naar kijkt.

Kwetsbaar

Kaalkapje bestaat uit veel found footage vermengd met hedendaagse notities en bespiegelingen. Volgens dokters is Peeters een medisch wonder en zijzelf vertelt realistisch over de intieme gevolgen van haar kanker. Volgens de VAF Wildcardjury is dit eindwerk “een kwetsbare, gecontroleerde en ontroerende korte documentaire met een mooie balans tussen digitale en archiefbeelden”.

Het is niet de eerste keer dat een VAF Wildcard geselecteerd wordt voor de Berlinale. Dat gebeurde al in 2017 met The Jungle Knows You Better Than You Do van Juanita Onzaga en in 2021 met Nanu Tudor van Olga Lucovnicova. Zij won in Berlijn zelfs de Gouden Beer voor beste kortfilm en later nog de European Film Award voor beste kortfilm.

Shooting Star

Sedert 1998 wordt op de Berlinale onder de titel 'Shooting Stars' jaarlijks jong aanstormend filmtalent voorgesteld aan pers, professionals en publiek. Thibaud Dooms is dit jaar een van de tien Shooting Stars en werd door de jury gekozen wegens zijn potentieel voor een internationale carrière in de filmindustrie. De jury was onder de indruk van zijn rol als Liam in Skunk van Koen Mortier. “Zijn veelzijdige en unieke vertolking toont hoe het personage omgaat met tragedie, waarbij gevoeligheid en intensiteit op een zeldzame en boeiende manier worden gecombineerd”, schrijft de jury.

Skunk still thibaud dooms header jpg
Thibaud Dooms in 'Skunk' van Koen Mortier (still).

Springplank

In Berlijn nemen de Shooting Stars deel aan een exclusief vierdaags programma van workshops, persconferenties en ontmoetingen met casting agents, producers en andere professionals uit de filmindustrie. Voor ons land werden eerder onder andere Jérémie Renier, Matthias Schoenaerts, Marie Vinck, Kevin Janssens, Martha Canga Antonio, Joely Mbundu als shooting star verkozen. Dat dit door de European Film Promotion (EFP) georganiseerd project soms een springplank kan betekenen, bewijzen voorgangers van Thibaud Dooms: Rachel Weisz, Carey Mulligan, Riz Ahmed, Alicia Vikander en Daniel Craig.

Eerder werd al bekendgemaakt dat de animatiefilm Vos en Haas redden het bos van Mascha Halberstad naar Berlijn gaat. Deze internationale productie met Walking The Dog als Vlaamse partner maakt deel uit van de Generation Kplus-competitie. Daarenboven kreeg regisseur Benjamin Deboosere een uitnodiging voor Berlinale Talents, een sectie waar jongeren tal van workshops en masterclasses kunnen volgen. De Berlinale heeft plaats van 15 tot 25 februari 2024.

www.berlinale.de

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?