Wil en 1985 domineren Ensor-nominaties

1985 FFG
Nieuws 09 jan 2024
Bij de nominaties voor de Ensors 2023 steken twee producties, 1985 van Wouter Bouvijn voor de fictie-series en Wil van Tim Mielants voor speelfilm met respectievelijk vijftien en veertien nominaties boven de concurrentie uit.

Rough Diamonds van Rotem Shamir en Cecilia Verheyden en Holly van Fien Troch halen elk acht nominaties binnen.

Knokke Off en het tweede seizoen van F*** You Very, Very Much van Bert Scholiers krijgen zes nominaties. De tv-serie De twaalf: de Assepoestermoord van Kaat Beels volgt met vijf nominaties en Here van Bas Devos en Ferry: de serie van Eschref Reybrouck en Joël Vanhoebrouck krijgen er elk drie.

Zeevonk van Domien Huyghe, De club van Toon Slembrouck, Arcadia van Tim Oliehoek zijn twee keer genomineerd en de films Baghdad Messi van Sahim Omar Kalifa, The Chapel van Dominique Deruddere en Aller/retour van Dorothée Van Den Berghe krijgen elk één nominatie.

In deze eerste stemronde kozen de leden van de Ensor Academie telkens weer vijf genomineerden in tweeëntwintig categorieën. Een professionele jury maakte de selectie voor documentaire en kortfilm. Nog tot en met 21 januari 2024 kiezen de 2.100 academieleden de winnaars die op 3 februari 2024 bekend worden gemaakt tijdens Het Gala van de Ensors in het Kursaal van Oostende. Fatma Taspinar en Xavier Taveirne presenteren.

Voor de volledige nominatielijst: ensors.be

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Tags

Awards