09 20 okt. '24

Screen Flanders investeert 3 miljoen euro in 14 projecten

Christina Vandekerckhove 20201017 FFG2020 Jeroen Willems 064
Nieuws 16 jan. 2024
Wegens het grote aantal aanvragen en de kwaliteit ervan heeft Vlaams minister van Economie Jo Brouns het beschikbaar budget van Screen Flanders tot drie miljoen euro verdubbeld. Daardoor kunnen veertien producties worden gesteund die meer dan 26 miljoen euro audiovisuele uitgaven zullen genereren. Het fonds ondersteunt negen speelfilms en vijf series.

Bij de majoritair Vlaamse speelfilms vinden we Milano terug van Christina Vandekerckhove. Zij schreef ook het scenario. Milano is een jongen die kan spreken maar weigert dat vanuit verzet. Hij wil controle op zijn wereld omdat zijn thuissituatie onstabiel is. De opnames gebeurden onder meer in Gent. Lunanime is producent en de VRT-coproducent. Lumière zal de film verdelen in de Benelux. Na zijn Holy Rosita zal Wannes Destoop de tweede Ferry-film draaien. Tibbe van Hoof en Geeraert Van de Walle schreven het scenario en de cast bestaat uit o.a. Frank Lammers en Huub Smit.

Patsers

Hoe je wereld op zijn kop staat bij de allereerste verliefdheid vertelt Anthony Schatteman in zijn debuutfilm Jonge Harten. De cast bestaat uit Lou Gossens, Marius De Saeger, Geert Van Rampelberg, Emilie De Roo en Dirk Van Dijck. De opnames vonden plaats in Wetteren en Deinze. Polar Bear produceert en de VRT is partner. Adil El Arbi en Bilall Fallah situeren hun Patsers, vijf jaar na Patser. A Team Productions produceert met de slogan: Sort of based on actual shit. De opnames zullen plaatsvinden in Antwerpen en in Nederland. Matteo Simoni, Nora Charib, Saïd Boumazoughe en Junes Lazaar maken deel uit van de cast.

Adil El Arbi_Bilall Fallah_FFG2021© Johannes De Bruycker
Adil El Arbi en Bilall Fallah op FFG2021

Minoritair

Eva Brandes was amper zeventien toen ze in Keulen een concert organiseerde van jazzpianist Keith Jarrett maar de concertpiano die Jarrett had gewenst was niet voorhanden. Zin in een optreden had hij dan ook niet in de opera van Keulen. Na vijf uur werken aan de repetitiepiano en dankzij de overtuigingskracht van Eva Brandes begon hij een half uur voor middernacht toch aan een concert. Ondanks de vrij penibele omstandigheden groeide de LP van het concert uit tot een ongezien miljoenensucces. Het verhaal van de rebelse jongste Duitse muziekproducent wordt verfilmd door Ido Fluk met als titel The Girl from Köln. Lemming Film België is de Vlaamse minoritaire coproducent die bij ons wordt uitgebracht door September Film.

Potemkino Port is de Vlaamse minoritaire coproducent van de Canadees-Belgische coproductie Steal Away Home van Clement Virgo. Hoofdpersonages zijn Fanny, een tienerkunstenares en Cécile, een Congolese vluchtelinge. Tussen beide ontstaat een onwaarschijnlijke vriendschap die tot grote spanningen en vergaande gevolgen leidt in hun stad.

Animatie

Of de eerste film met de beroemde rosse kater Dikkie Dik in onze bioscopen komt, weten we niet. Deze doe-en-zing-mee film, Dikkie Dik en de verdwenen knuffel zal, midden 2024 in Nederland te zien zijn. Inmiddels wordt er in samenwerking met Eyeworks Films & TV Drama al aan een tweede Dikkie Dik-film gewerkt met als titel Een nieuwe vriend voor Dikkie Dik. Joost van den Bosch en Erik Verkerk voeren de regie en het scenario is van Burny Bos die onder meer het scenario schreef van Minoes.

In Heidi en de redding van de Lynx redt het achtjarige hoofdpersonage een lynxfamilie en hun huis van een hebzuchtige zakenman. Maar ze zorgt er ook voor dat haar grootvader kleur bekent tegenover de dorpsgemeenschap en wordt er zich bewust van dat de lynxen in het wild moeten leven terwijl zij bij haar grootvader hoort in de bergen. Studio 100 Media uit München produceert in een regie van Tobias Schwarz. Kinepolis Film Distribution brengt de film uit in de Benelux.

Kev is het vossenkind van Len en Sal. Ze leven met hun drietjes comfortabel in een voorstad waar er geen gebrek is aan hamburgers en chips. Tot Kev er op een herfstdag op uit wil trekken en de plaats wil bezoeken waar zijn vader geboren werd. Outfoxed wordt een 3D-animatiefilm van Paul Borger met animatiestudio Walking the Dog als Vlaamse coproducent.

Series

Scenariste Malin-Sarah Gozin schreef de nieuwe reeks Dood Spoor die ze ook samen met Hans Vercauter regisseert. Zij is bekend van onder meer Tabula Rasa en Clan. Dood Spoor wordt dan ook in de markt gezet als een “dark comedy crime drama, gekruid met een heerlijke bizarre saus à la Malin”. De opnames vinden plaats in Mechelen, Antwerpen en Brussel. Het is een productie van Lompvis voor PlayMedia en Streamz.

Scenaristen Christophe Dirickx en Paul Baeten schreven met This is Not a Murder Mystery een visueel verbluffende en verrassende whodunit, met een surrealistische twist. De serie wordt verfilmd door Hans Herbots en Matthias Lebeer in een productie van Panenka. VRT, RTL, Proximus, Studiocanal en de Europese fictiesamenwerking New8 zijn de distributiepartners.

Interstellar Ella

Er komt een tweede seizoen van Interstellar Ella. Marianne Op de Beeck, An De Gruyter en Ilka De Bisschop schreven het script waarin Ella en haar vrienden Slippy en Madhu nieuwe werelden ontdekken in het universum. Tom Van Gestel en Freek Quartier regisseren de serie. Studio Fantastique verzorgt de animatie in een productie van het Vlaamse Fabrique Fantastique in coproductie met Canada. Studio 100 TV is aan boord in Vlaanderen en Aardman Animation is de internationale sales agent.

Jeans

Hoe Levi Strauss één van de eerste miljonairs ooit wordt, komt aan bod in de Duits-Belgische fictiereeks Call Me Levi. Neele Vollmar en Robert Kause schreven het scenario dat zich afspeelt in San Francisco in het midden van de 19e eeuw. Levi Strauss wordt te midden van een steeds groeiende stad vol corruptie en ondanks talrijke persoonlijke tegenslagen samen met de joodse kleermaker uit Riga, Jacob Davis, de grondlegger van het succesnummer dat bluejeans heet. Neele Vollmar is regisseur en de Vlaamse coproducent is Bravado Fiction.

Safe Harbor

Mark Williams, bekend van Ozark, is de showrunner van Safe Harbor, een serie die geregisseerd wordt door Arne Toonen, Inti Calfat & Dirk Verheye. Het verhaal gaat over de talentvolle hacker Tobias (Alfie Allen) en zijn ambitieuze beste vriend Marco (Martijn Lakemeier), die te maken krijgen met de georganiseerde misdaad wanneer ze het pad kruisen van de Ierse maffia. De operaties van de familie in Nederland worden geleid door Sloane (Charlie Murphy) en haar broer Farrell (Jack Gleeson), die hun diensten inhuren om in te breken in het beveiligingssysteem van de Rotterdamse haven om de onopgemerkte leveringen van drugstransporten veilig te stellen. De opnames vinden plaats in Antwerpen. Streamz en Videoland zullen de serie uitzenden in Vlaanderen en Nederland.

Via Screen Flanders geeft de Vlaamse overheid audiovisuele producties die een deel van hun budget in het Vlaamse Gewest spenderen een financieel duwtje in de rug. De steunbedragen variëren dit keer tussen 30.000 euro en 400.000 euro per project. De economische hefboom bedraagt 8,78 per geïnvesteerde euro.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?