Rodrigo Moreno (Los delincuentes) neemt Grand Prix in ontvangst

Rodrigo Moreno Grand Prix
Nieuws 05 dec 2023
De Argentijnse regisseur Rodrigo Moreno heeft in Buenos Aires zijn Grand Prix voor Beste Film op FFG2023 in ontvangst genomen. Op de 50ste verjaardagseditie van Film Fest Gent beloonde de Internationale Jury Moreno's speelse misdaadkomedie Los delincuentes met de hoofdprijs in de Officiële Competitie. In afwezigheid van de filmmaker op de slotceremonie op 20 oktober accepteerde de Belgische distributeur Imagine Film Distribution toen in zijn naam de award.

Filmmaker Rodrigo Moreno heeft in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires eindelijk zijn Grand Prix voor Beste Film ontvangen. De prijs werd persoonlijk overhandigd door Tinne Bral van Imagine Film Distribution, die in april 2024 Los delincuentes lost in de Belgische cinema's. In oktober schoot Moreno de hoofdvogel af in de Officiële Competitie van Film Fest Gent. De Internationale Jury - bestaande uit Sébastien Lifshitz (Jury President), Lukas Dhont, Anne Dorval, Jessica Kiang, Jacqueline Lentzou, Juanita Onzaga en Colin Stetson - bekroonde op het festival zijn atypische "heist movie", waarin een Argentijnse bankbediende het risico van zijn leven neemt en besluit de bank te beroven waar hij werkt. Los delincuentes werd zo de eerste Argentijnse film die zich Grand Prix-winnaar mag noemen van Film Fest Gent.

Grand Prix Los delincuentes

De jury had in Gent veel lovende woorden over voor Moreno's eigenzinnige film: "De oorzaak van veel ellende in het moderne leven is dat we getraind zijn om zoveel te willen, terwijl we eigenlijk zo weinig nodig hebben. Onze politieke en tegelijk enorm vermakelijke winnaar droomt van een revolutie tegen dit systeem. Zoals alle dromen is deze film vreemd en surrealistisch, vol ondeugendheid, melancholie en onverwachte waarheden. Het unieke ritme waarin het banale en alledaagse worden opgetrokken tot een toonhoogte van heerlijke absurditeit zorgt voor een eigenaardige heist movie. Eentje die met een scherp, speels gevoel voor humor duidelijk maakt dat het geen diefstal is als je terugsteelt wat al van jou is. Van het kleinste motief tot het grootste gebaar herinnert deze subversieve, provocerende en grappige film ons eraan hoe bevrijding eruitziet, omdat ook de film zelf vrij is. Vrij van de oude regels. Vrij om de heuvels van de oneindige mogelijkheden van cinema in te trekken. Vrij om zijn taal opnieuw uit te vinden, net zoals zijn stuntelende personages zichzelf opnieuw uitvinden."

Acceptance Speech

Helaas kon Rodrigo Moreno er in oktober niet bij zijn; hij stelde immers op dat moment zijn film voor in New York. Gelukkig stuurde hij in zijn geheel eigen stijl - met een heerlijke dosis humor - een korte video om het festival en de jury te bedanken.