Ontdek alle genomineerden voor de 22ste World Soundtrack Awards!

WSA Winnaars
Nieuws 16 sep 2022
Film Fest Gent en de World Soundtrack Academy maken de laatste reeks genomineerden bekend voor de prestigieuze World Soundtrack Awards 2022 in de categorieën Discovery of the Year, Public Choice Award, Best Original Score for a Belgian Production en de Sabam Award voor Best Original Composition by a Young Composer. Op de lijst staan heel wat WSA-nieuwkomers, zoals de experimentele band Son Lux, de Japanse singer-songwriter Eiko Ishibashi en componist Batu Sener. Nainita Desai, Ontdekking van het Jaar 2021, zet haar ongelooflijke traject voort als mogelijke winnaar van de Publieksprijs 2022. Alle genomineerden voor de WSA2022 zijn nu bekendgemaakt. De Academy maakt ook één winnaar bekend: de WSA Industry Award gaat dit jaar naar de Alliance for Women Film Composers.

De 22e editie van de World Soundtrack Awards vindt plaats op 22 oktober in de vernieuwde Concertzaal van Muziekcentrum De Bijloke in Gent. Eregast is de Amerikaanse filmcomponist en jazzartiest Mark Isham. Hij wordt vergezeld door de winnaar van de Discovery of the Year Award, Nainita Desai, en de ontvanger van de Lifetime Achievement Award van dit jaar, Bruno Coulais. Brussels Philharmonic, onder leiding van maestro Dirk Brossé, zal tijdens de World Soundtrack Awards Ceremony & Concert muziek van deze drie componisten ten gehore brengen.

Onder de genomineerden zijn er drie componisten die in twee verschillende categorieën kans maken op een WSAward: Nicholas Britell, Daniel Hart en Daniel Pemberton - de Film Composer of the Year in 2021. Dat televisieseries steeds belangrijker en populairder worden, bewijst de nominatie van het nummer “Strange Game” uit de HBO-serie Slow Horses in de categorie Best Original Song. Het is de allereerste keer dat een song uit een televisieserie een nominatie krijgt voor Best Original Song (sinds 2021 zijn songs verkiesbaar in de categorie).

Discovery of the Year

Met de Discovery of the Year Award wil de WSA een schijnwerper zetten op aanstormend filmmuziektalent. De Discovery genomineerden van dit jaar zijn voor het merendeel relatief nieuw op het gebied van compositie voor film, maar hebben uitgebreide ervaring met het componeren voor TV of als muzikant in een breed scala aan genres, wat een zeer interessante selectie oplevert. De Zweedse componist Karl Frid is genomineerd omwille van zijn iconoclastische score, een mix van opera met trap en hiphop, voor Ninja Thyberg's Pleasure, dat de Explore Award won op Film Fest Gent 2021. Eiko Ishibashi overtuigde de Academy met haar betoverende, jazzy muziek voor de Oscarwinnende Murakami-verfilming Drive My Car. De Amerikaanse post-rock/elektronica band Son Lux maakte een perfect passende en gedurfde score voor box office hit Everything Everywhere All At Once van de Daniels. Maurizio Malagnini betoverde het publiek met een ravissante score voor de sciencefictionballetfilm Coppelia en Isobel Waller-Bridge greep de kans om een opvallende, dramatische soundtrack te maken voor de spionagethriller Munich: The Edge of War.

Public Choice Award

Het publiek kon stemmen op hun favoriete filmscore van het afgelopen jaar. Degene die de meeste stemmen heeft gekregen, neemt de Public Choice Award mee naar huis. In de running zijn de Belgische componist Michelino Bisceglia voor de animatiebiopic Charlotte, Joseph Metcalfe, John Coda en Grant Kirkhope voor The King's Daughter met Pierce Brosnan in de rol van Koning Louis XIV, Discovery of the Year 2021 Nainita Desai voor de documentaire 14 Peaks: Nothing is Impossible, Frank Ilfman voor de vrouwelijke actiefilm Gunpowder Milkshake en Batu Sener voor de Ice Age spin-off The Ice Age Adventures of Buck Wild.

Best Original Score for a Belgian Production

Na de onderbreking van vorig jaar viert de Award for Best Original Score for a Belgian Production zijn comeback. Acteur en componist Vincent Cahay is genomineerd voor Inexorable van Fabrice du Welz, Blaise Delafosse alias Demusmaker voor Nowhere van Peter Monsaert en de Franse indiepopband The Penelopes voor de familiefilm SpaceBoy van Olivier Pairoux.

Sabam Award for Best Original Composition by a Young Composer

De Academy de nominaties bekend voor de Sabam Award voor de beste originele compositie van een jonge componist, ter waarde van 2.500 euro. De deelnemende componisten werd gevraagd een score te schrijven voor een scène uit Nosferatu, de tijdloze klassieker van Murnau die dit jaar zijn 100ste verjaardag viert. De Italiaanse componist Giacomo Rita, de Amerikaanse componist Robert Wallace en de Griekse componist John Konsolakis zijn de jonge filmmuziektalenten die meedingen naar deze prijs.

AWFC

WSA Industry Award

De Academy maakt ook al een winnaar bekend. De WSA Industry Award gaat dit jaar naar de Alliance for Women Film Composers. De AWFC is een gemeenschap van componisten die ernaar streeft het werk van vrouwelijke componisten te ondersteunen en te vieren. Catherine Joy, voorzitter van de Alliance for Women Film Composers, zal in Gent aanwezig zijn om de prijs in ontvangst te nemen. De WSA Industry Award wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die een opmerkelijke en significante bijdrage levert aan de filmmuziekindustrie. Componist Robert Kraft ontving de vorige WSA Industry Award in 2012.

Film Composer of the Year

Onder de genomineerden voor de Film Composer of the Year Award is Germaine Franco, die met Encanto de eerste vrouw werd die een score schreef voor een lange Disney-animatiefilm. Het leverde haar eerder dit jaar een Oscarnominatie op. De veelbekroonde componist Jonny Greenwood sleept dan weer een nominatie in de wacht met zijn muziek voor twee prestigieuze films: The Power of the Dog en Spencer. Componist en performer Daniel Hart is genomineerd voor zijn score voor de epische fantasy-film The Green Knight, waarmee hij zijn langdurige samenwerking met regisseur David Lowery voortzet, en zijn score voor de Jojo Moyes-bewerking The Last Letter From Your Lover. Franco en Greenwood krijgen het gezelschap van twee oud-winnaars: Alberto Iglesias (2006, The Constant Gardener) en Daniel Pemberton (2021, Enola Holmes, Rising Phoenix, The Trial of the Chicago 7). Alberto Iglesias is genomineerd voor zijn emotionele en intense score voor Madres paralelas van regisseur Pedro Almodóvar met wie hij al vele malen samenwerkte, terwijl Daniel Pemberton - vorig jaar nog de Film Composer of the Year - de leden van de WSAcademy overtuigde met vier zeer verschillende filmscores. Pembertons genomineerde werk omvat zijn muziek voor de documentaire The Rescue, Aaron Sorkins Being the Ricardos, de animatiefilm The Bad Guys en de Britse komedie Brian and Charles. De meermaals met een Oscar bekroonde Hans Zimmer wordt erkend voor zijn vernieuwende score voor Dune, samen met zijn composities voor de James Bond-film No Time to Die en Barry Levinsons The Survivor. Het is Zimmers achtste nominatie in deze categorie.

Television Composer of the Year

In de categorie Television Composer of the Year keert Nicholas Britell terug, nadat hij de prijs in 2020 won voor zijn muziek voor het tweede seizoen van Succession. Dit jaar krijgt hij een nominatie voor zijn score voor het derde seizoen van de serie. Nathalie Holt en John Williams krijgen beiden erkenning voor hun muziek voor de Disney+-serie Obi-Wan Kenobi. Holt, die in 2021 genomineerd was voor zowel de Discovery of the Year als de Television Composer of the Year Award, is de eerste vrouw die een live-action Star Wars-project van muziek voorzag. Wat de categorie nog opwindender maakt, zijn de nominaties voor Jung Jae-il, Hesham Nazih, Theodore Shapiro en Cristobal Tapia de Veer. Stuk voor stuk halen ze hun eerste WSA-nominatie binnen. Jung Jae-il - wiens carrière een hoogvlucht nam na zijn samenwerking met Bong Joon-ho bij de films Okja en Parasite - is genomineerd voor zijn originele score voor de hitserie Squid Game. De Egyptische componist Hesham Nazih oogstte wereldwijd lof met zijn muziek voor de Marvelserie Moon Knight, terwijl Theodore Shapiro een grote rol speelde in het succes van de serie Severance van regisseur Ben Stiller. En met zijn uitmuntende tribale score voor HBO’s The White Lotus is de in Chili geboren componist Cristobal Tapia de Veer ook een kanshebber voor de Television Composer of the Year Award.

Best Original Song

De strijd voor Best Original Song wordt er een tussen wereldwijde hits en iets minder bekende nummers. Daniel Harts “Blome Swete Lilie Flour” uit The Green Knight betekent de tweede nominatie voor de Amerikaanse componist. Ook bij de genomineerden zijn “Hold My Hand” uit Top Gun: Maverick (geschreven door Bloodpop en Stefani Germanotta), “Just Look Up” (geschreven door Nicholas Britell, Ariana Grande, Scott "Kid Cudi" Mescudi en Taura Stinson) uit Adam McKays satire Don’t Look Up en Oscarwinnaar “No Time To Die” uit de gelijknamige Bond-film (geschreven door Billie Eilish en Finneas O’Connell). “Strange Game” uit de serie Slow Horses is het allereerste nummer uit een tv-serie dat genomineerd wordt voor Best Original Song. Tot slot toonde de WSAcademy ook liefde voor het populaire “We Don’t Talk About Bruno” uit Encanto, geschreven door Lin-Manuel Miranda.

Overview van de genomineerden

 • Discovery of the Year
  • Karl Frid - Pleasure
  • Eiko Ishibashi - Drive My Car
  • Son Lux - Everything Everywhere All at Once
  • Maurizio Malagnini - Coppelia
  • Isobel Waller-Bridge - Munich: The Edge of War
 • Public Choice
  • 14 Peaks: Nothing Is Impossible - Nainita Desai
  • Charlotte - Michelino Bisceglia
  • Gunpowder Milkshake - Frank Ilfman
  • The Ice Age Adventures of Buck Wild - Batu Sener
  • The King's Daughter - Joseph Metcalfe, John Coda, Grant Kirkhope
 • Best Original Score for a Belgian Production
  • Inexorable - Vincent Cahay
  • Nowhere - Demusmaker
  • SpaceBoy - The Penelopes
 • Sabam Award for Best Original Composition by a Young Composer
  • John Konsolakis
  • Giacomo Rita
  • Robert Wallace
 • Film Composer of the Year
  • Germaine Franco - Encanto

  • Jonny Greenwood - The Power of the Dog, Spencer

  • Daniel Hart - The Green Knight, The Last Letter from Your Lover

  • Alberto Iglesias - Parallel Mothers

  • Daniel Pemberton - The Rescue, Being the Ricardos, The Bad Guys, Brian and Charles

  • Hans Zimmer - Dune, No Time to Die, The Survivor
 • Television Composer of the Year
  • Nicholas Britell - Succession (Season 3)

  • Natalie Holt & John Williams - Obi-Wan Kenobi

  • Jung Jae-il - Squid Game

  • Hesham Nazih - Moon Knight

  • Theodore Shapiro - Severance

  • Cristobal Tapia de Veer - The White Lotus
 • Best Original Song
  • “Blome Swete Lilie Flour” from The Green Knight - written by Daniel Hart - performed by Daniel Hart

  • “Hold My Hand” from Top Gun: Maverick - written by Bloodpop and Stefani Germanotta - performed by Lady Gaga

  • “Just Look Up” from Don’t Look Up - written by Nicholas Britell, Ariana Grande, Scott "Kid Cudi" Mescudi and Taura Stinson - performed by Ariana Grande and Kid Cudi

  • “No Time To Die” from No Time to Die - written by Billie Eilish and Finneas O’Connell - performed by Billie Eilish

  • “Strange Game” from Slow Horses - written by Daniel Pemberton and Mick Jagger - performed by Mick Jagger

  • “We Don’t Talk About Bruno” from Encanto - written by Lin-Manuel Miranda - performed by Adassa, Carolina Gaitán - La Gaita, Diane Guerrero, Encanto - cast, Mauro Castillo, Rhenzy Feliz, Stephanie Beatriz