09 20 okt. '24

Franse componist Bruno Coulais ontvangt Lifetime Achievement Award op World Soundtrack Awards 2022

Bruno Coulaiswebsite Tekengebied 1
Nieuws 06 jul. 2022
Op de 22ste editie van de World Soundtrack Awards - de jaarlijkse filmmuziekprijzen van Film Fest Gent - zal de Franse componist Bruno Coulais worden bekroond voor zijn bijdrage aan de filmmuziek. De World Soundtrack Academy eert Coulais met een Lifetime Achievement Award. De World Soundtrack Awards worden aan het slot van het 49ste Film Fest Gent uitgereikt tijdens een ceremonie en concert op zaterdag 22 oktober.

Film Fest Gent is vereerd om voor de 22ste editie van de World Soundtrack Awards de Lifetime Achievement Award uit te reiken aan Bruno Coulais, die tijdens de muzikale WSA-ceremonie een van de centrale gasten wordt samen met Mark Isham en Nainita Desai. Brussels Philharmonic, onder leiding van Maestro Dirk Brossé, zal live muziek uitvoeren van deze drie componisten. De World Soundtrack Awards vinden dit jaar plaats op zaterdag 22 oktober in de grondig gerenoveerde Concertzaal in Muziekcentrum De Bijloke.

Bruno Coulais c Lebruman DSC 3451 1© Lebruman

Bruno Coulais

De in 1954 geboren Bruno Coulais bouwde sinds de late jaren '70 gestaag een indrukwekkende carrière uit met zijn fantasierijke en lyrische filmmuziek die vaak zijn liefde voor opera en zang verraadt. Coulais laat zich tijdens het schrijfproces meer leiden door de belichting en de wereld van de film dan door het narratief: "In cinema moet de componist de wereld van de regisseur betreden zonder de zijne op te geven. Dat is de moeilijkheid en de paradox van muziek schrijven voor film. Door samen te werken met filmmakers met de meest uiteenlopende achtergronden heb ik ontzettende veel over mezelf ontdekt. Het heeft me geholpen om vooruit te komen, om territoria te verkennen die niet per se de mijne waren. Cinema is een laboratorium waarin ik heb getracht nieuwe orkestrale set-ups te bouwen met een mix van Corsicaanse polyfonieën, muzikanten uit de jazz, variété, klassieke muziek of zelfs rappers. Zoals de wereld van vandaag: gefragmenteerd en een smeltkroes van culturen."

Coulais' ambitieuze filmmuziek gaat van scores voor Franse blockbusters als Les rivières pourpres (2001), langs epische documentaires als Le peuple migrateur (2001) tot folkloristische animatiefilms als Wolfwalkers (2020). Het was regisseur François Reichenbach die hem zijn eerste kans bood en hem vroeg muziek te schrijven bij de korte docu México mágico (1979), waarna Coulais enkele Franse langspelers van een score voorzag. Zijn grote doorbraak kwam er in 1996 dankzij zijn magnifieke score voor de natuurdocumentaire Microcosmos: Le peuple de l'herbe van Claude Nuridsany en Marie Pérennou, geproduceerd door de recent overleden Jacques Perrin. Het leverde Coulais zijn eerste van drie Césars op én de Georges Delerue Award for Best Soundtrack op Film Fest Gent. Jacques Perrin werd een levenslange vriend. De twee werkten samen voor onder meer Océans (2009), Les saisons (2015) en Himalaya, l'enfance d'un chef (1999). Voor die laatste kreeg de componist op Film Fest Gent een Special Mention "for the excellence of the music". Voor het eveneens door Jacques Perrin geproduceerde Les choristes (2005) - een grote hit in Frankrijk en ver daarbuiten - kon Bruno Coulais rekenen op het kinderkoor van de film. Coulais en regisseur Christophe Barratier ontvingen voor de song "Vois Sur Ton Chemin" een Oscarnominatie.

Ook 2009 bleek een scharnierjaar in de carrière van Coulais. Hij schreef de score voor de stop-motionfilm Coraline van Henry Selick (Coulais' eerste Amerikaanse studiofilm) en hij werkte voor het eerst samen met de Ierse animatiestudio Cartoon Saloon en diens oprichter Tomm Moore. In samenwerking met de Ierse band Kíla zorgde Bruno Coulais voor de muziek voor de universeel gelauwerde folkloristische trilogie The Secret of Kells (2009), Song of the Sea (2014) en Wolfwalkers (2020). Coulais' meest recente projecten zijn onder meer Maigret (2022) van Patrice Leconte, de Volker Schlöndorff-docu The Forestmaker (2022) en het nog te verschijnen Wendell & Wild van Henry Selick.

Praktisch

De 22ste World Soundtrack Awards vinden dit jaar voor het eerst sinds 2009 plaats in de Concertzaal van Muziekcentrum De Bijloke, die in 2020 na een grondige renovatie opnieuw opende. De oude, iconische ziekenzaal van De Bijloke behield zijn historische karakter dankzij het indrukwekkende eiken dakgebinte, maar is heruitgevonden als een moderne comfortabele muzikale toplocatie. Mark Isham, Nainita Desai & Bruno Coulais zijn de eregasten dit jaar.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?