JEF Festival 2023: gedragen en plezant

JEF2023 banner
Nieuws 25 jan 2023
Tussen 11 en 26 februari 2023 is Antwerpen het bruisende centrum van het JEF festival maar de 35ste editie van het festival voor jeugdfilm en audiovisueel experiment vindt ook plaats in Brugge, Gent, Kortrijk, Leuven, Roeselare en Hamme. Titina, een Belgisch-Noorse animatiefilm van Kajsa Naess over een schattige viervoetige ontdekkingsreiziger opent de feestelijkheden. JEF staat voor een van onderuit gedragen festival dat maatschappelijk relevant en vooral plezant is.

Titina is één van de drie Belgische coproducties die meedingen om de hoofdprijs in de officiële festivalcompetitie. Yourland van Peter Budindsky en Verboden voor honden en Italianen van Alain Ughetto zijn de andere. Het gaat om drie artistiek verschillende animatiefilms die getuigenis afleggen van de talentrijke veelzijdigheid en van de internationale uitstraling van onze animatiestudio’s.

Ontdekkingsreis

Terwijl viervoeter Titina op ontdekkingsreis gaat naar de Noordpool vergeet de 10-jarige Riki zijn zwakke hart en alledaagse problemen tijdens een ontdekkingsreis naar de excentrieke parallelle wereld Yourland. In Verboden voor honden en Italianen maken we kennis met Louis, een doodgewoon schaap in een kudde. Maar wanneer er een kroon voor zijn hoeven rolt, zet hij die op en wordt hij koning. Daarop doet hij alles wat koningen doen om de verveling te verdrijven en hun macht te etaleren.

Titina still
Titina

Natuurdocumentaire

Andere Belgische coproducties zijn o.a. Knor van Mascha Halberstad en de publiekswinnaar op de 49ste editie van Film Fest Gent waarin een varkentje probeert aan de vleesmolen te ontsnappen. Wolf is een knap gefotografeerde documentaire van Cees Van Kempen over de in Duitsland geboren wolf Scout. Hij komt na veel omzwervingen in Nederland terecht. De voice over in deze onderhoudende coming-of-age natuurdocumentaire is van Dirk Draulans en hij komt op het JEF festival uitleg geven over zijn werk voor deze film. Het speelfilmdebuut Dalva van Emmanuele Nicot over een twaalfjarig meisje dat zich als een volwassen vrouw gedraagt en onder invloed van anderen opnieuw een tiener wordt, vervolledigt de Belgische bijdragen aan het festival.

Van onderuit

Omdat JEF graag van onderuit werkt, wordt ook aan de peuters aandacht besteed. Aan de hand van op hun maat gesneden filmcompilaties doen ze hun eerste filmervaring op. Als ze in Antwerpen, Brugge, Kortrijk of Gent naar het Zuid-Koreaanse Piro Piro komen, krijgen ze bij de zwevende en bewegende kunstwerkjes zelfs live muziekbegeleiding. In het Antwerpse Zuiderpershuis wordt een heuse peutercinema geïnstalleerd met buggyparking, knusse zetels en een aan de mini’s aangepaste digitale speeltuin.

De al vernoemde films Wolf en Yourland worden vertoond in de leeftijdscategorie tussen zes en tien. Daar staat ook Super Furball redt de wereld geprogrammeerd. De dolle live-action film gaat over een dapper meisje dat de wereld moet redden van een kleurloze toekomst zonder bijen. In Robotbroer steken veel schattige robots en geavanceerde technologie en dat moet een optimistische sciencefictionfilm opleveren. En wie Yuku en de Himalayabloem op Film Fest Gent miste, krijgt bij JEF een nieuwe kans.

Vernieuwd

In het onder de titel Point of U vernieuwde 12+ en 16 + programma steekt een luik over vertical cinema, TikTokkers, talks voor jonge acteurs en acteurs in spe. Jonge programmatoren selecteerden uiteenlopende en verrassende films voor hun leeftijdsgenoten. Het al vernoemde Dalva is er een van. In de eerder in Gent vertoonde Sick of Myself van Kristoffer Borgli heeft de jonge Signe een intens verlangen naar aandacht waarbij ze zelfs haar leven in gevaar brengt. Haar vriend heeft eveneens neigingen tot zelfdestructie. Borgli maakt van dit gegeven een meedogenloze en oncomfortabele satire. Het Finse Girls, Girls, Girls van Alli Haapasalo baadt in een totaal andere sfeer want daar gaan jonge vrouwen uitbundig de Finse winter te lijf. En in Sahim Omar Kalifa’s Baghdad Messi gaan oorlog en voetballiefde niet zo goed samen. Maar de tienjarige Hamoudi zet door in deze langspeelfilm die Kalifa baseerde op zijn Oscargenomineerde gelijknamige kortfilm.

Baghdad Messi still
Baghdad Messi

XL-Medialab

In het Zuiderpershuis is het vertrouwde XL-Medialab nog uitgebreider dan vroeger. Deze digitale speeltuin staat vol ruimtes met games, installaties en interactieve toestellen. Kinderen van alle leeftijden kunnen terecht in het parent & childproof festivalcafé met speelzuil, blokkendozen, tekenspullen en ander lekkers. In het XL-medialab is er ook een virtual reality cinema waar je alles te weten komt over het ontstaan van de aarde of waarin je, zonder beveiliging, de hoogste bergtop kan beklimmen. Met vier gloednieuwe immersieve films, waaronder de VR-animatiefilm Letter from the Heart, ontdek je een unieke combinatie van film en beleving.

Workshops

Op het JEF festival krijgen kinderen de mogelijkheid om hun eerste stappen te zetten in de audiovisuele sector. Zo kunnen ze films en games leren maken in een van de werkshops waarbij ze begeleid worden door filmprofessionals en filmkenners. Uitschieter is de workshop Maak een film voor je oren in het Geluidshuis. Ze kunnen er aan de slag en maken een hoorspel met foley en geluidseffecten. De opname kunnen ze mee naar huis nemen.

Locaties

Bij deze 35ste editie neemt het JEF festival twee Antwerpse locaties over. In het Museum aan de Stroom (MAS) kan je filmkijken en in het Operagebouw kan je de Muurman voorstelling meemaken. Marcel Muerman is een superheld die op muren en plafonds kan lopen. Hij laat nooit iemand binnen in zijn woonst maar maakt tijdens het festival een uitzondering voor kleine groepjes. Verwacht een theaterervaring vol filmische special effects op een indrukwekkende locatie.

Acteurs Mathias Vergels, Lowie in Thuis, en Francisco Schuster, bekend van LikeMe, zijn dit jaar de ambassadeurs van het festival.

Alle info: JEFfestival.be

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.