Bas Devos haalt derde Berlinale-selectie binnen

Here still
Nieuws 25 jan 2023
De nieuwe speelfilm Here van Bas Devos gaat in wereldpremière in de sectie Encounters van de Berlinale die plaats heeft van 16 tot 26 februari 2023. De korte animatiefilm Spin & Ella van An Vrombaut is dan weer geselecteerd voor de Kplus-competitie.

Met zijn selectie zet Bas Devos een nieuwe stap in zijn Berlinale-traject. Zijn vorige speelfilms, Violet en Hellhole, waren er respectievelijk in 2014 en 2019. Violet was geselecteerd voor de Generation-sectie en Hellhole werd in Panorama vertoond. Datzelfde jaar nog stelde Bas Devos Ghost Tropic voor in de Quinzaine des Réalisateurs in Cannes.

Innovatief

De Encounters-competitie is een relatief nieuwe competitie en kwam er in 2020 toen Carlo Chatrian en Mariette Rissenbeek aan het hoofd kwamen van de Berlinale. In die sectie ligt de nadruk op innovatieve narratieve speelfilms en documentaires. In Here is een Roemeense bouwvakker de centrale figuur. Hij woont in Brussel en staat op het punt om naar huis terug te keren. Voor zijn vertrek kookt hij een grote pot soep met de restjes uit zijn koelkast om als afscheidscadeau uit te delen aan vrienden en familie. Dan ontmoet hij een Belgisch-Chinese doctorandus die mossen bestudeert en dat leidt tot een potentieel liefdesverhaal.

Bas Devos schreef ook het scenario voor zijn film, Brecht Ameel componeerde de score. De productie was in handen van Marc Goyens en er was steun van de kunstencentra BUDA en nona en van Proximus.

Spin en Ellla still

Spin & Ella

Annemie Degryse produceerde de korte animatiefilm Spin & Ella van An Vrombaut. Spinnenfeetje Ella en haar beste vriend Spin maken graag leuke spinnendraadtekeningen, maar hun samenwerking verloopt niet altijd vlot. An Vrombaut mikt op de doelgroep van de drie- tot achtjarigen. Vrombaut is een Vlaamse illustrator en animatiefilmer die o.a. de succesvolle reeks 64 Zoo Lane schreef en coregisseerde voor CBeebies, het kinderkanaal van de BBC. Haar vorige korte animatiefilm The Tie was in 2016 eveneens geselecteerd voor de Berlinale en kreeg toen een speciale vermelding van de Generation Kplus-jury. Inmiddels werkte ze ook mee aan de animatieserie Ollie.

Eerder werd al bekend dat La Sirène, een coproductie van Lunanime in wereldpremière zal gaan in de Panorama-sectie op de Berlinale en het speelfilmdebuut van Domien Huyghe Zeevonk geselecteerd werd voor het Generation-programma.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.