09 20 okt. '24

'Holy Rosita' opent Filmfestival Oostende

13574 holy rosita 8097 c kris dewitte de wereldvrede
Nieuws 08 nov. 2023
Holy Rosita, het langspeeldebuut van Wannes Destoop, opent op 26 januari 2024 de zestiende editie van Filmfestival Oostende (FFO). Acteur Gene Bervoets wordt de Master van het festival en kiest als thema "Rebel sans Gene: Come as you are".

Met Holy Rosita geeft regisseur Wannes Destoop een stem aan iemand die in de maatschappij niet zo vaak aan het woord komt. Het goedlachse hoofdpersonage Rosita heeft een vurige kinderwens maar haar omgeving vindt dat eerder onverantwoord want zij kan amper voor zichzelf zorgen. Wanneer ze toch zwanger wordt, besluit ze dat geheim te houden. Wannes Destoop over zijn film: “Ik wil met Holy Rosita een hoopvol en hartverwarmend verhaal brengen, over moeders en kinderen, over kwetsbare zielen, die door de maatschappij als buitenbeentje worden bestempeld, maar die ook recht hebben op geluk. De film is een oproep om zorg te dragen voor elkaar in een maatschappij waar individualisme primeert”.

Holy Rosita Poster

Dimensie

Wannes Destoop draaide zijn film in Oostende en gaat daarbij op zoek naar minder bekende plekken in de stad. Zo woont Rosita in De Nieuwe Stad, een stukje brutalistische architectuur dat de film een extra dimensie geeft. In deze productie van De Wereldvrede worden de voornaamste rollen vertolkt door nieuwkomers Daphne Agten en Cilou David. Naast hen acteren gevestigde waarden als Janne Desmet, Mieke De Groote en Delfine Bafort.

Met zijn afstudeerfilm aan het KASK, Badpakje 46, won Wannes Destoop in 2011 in Cannes de juryprijs en zijn Billy the Bully kreeg in 2015 de prijs voor de beste kortfilm op het filmfestival van Amiens. Zijn televisieserie Albatros werd in 2020 bekroond met de Prix Europa voor beste Europese TV Fictieserie.

Master

Gene Bervoets heeft al meer dan 130 film en tv-series op zijn palmares en als gevestigde waarde daagt hij toch iedereen uit gebaande paden te verlaten en veranderingen te omarmen. Met zijn thema Rebel sans Gene: Come as you are” wil hij een ode aan de diversiteit brengen en onderzoeken hoe mensen samen kunnen omgaan met een wereld die steeds sneller verandert. Zijn Masterselectie bevat tien films die stuk voor stuk rebels zijn en de traditionele grenzen van cinema aftasten. Vier titels zijn al bekend: Death in Venice van Luchino Visconti, Amores Perros van Alejandro González Iñárritu, Lost Highway van David Lynch en The Master van Paul Thomas Anderson.

Gene Bervoets Master Oostende© FFO

Filmfestival Oostende heeft plaats van 26 januari tot 3 februari 2024 en sluit af met de uitreiking van de Ensors, de jaarlijkse Vlaamse filmprijzen.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?