09 20 okt. '24

Twee Vlaamse films naar Tallinn Black Nights

Skunk
Nieuws 25 okt. 2023
Zowel The Magnet Man van Gust Van den Berghe als de nieuwe speelfilm van Koen Mortier, Skunk, is geselecteerd voor het Tallinn Black Nights-festival dat plaats heeft van 3 tot 19 november 2023.

Met zijn vorige film Lucifer won Gust Van den Berghe in 2014 de Grote Prijs in Tallinn. Zijn The Magnet Man gaat over Lucien, bij wie alles dat van ijzer is aan hem kleeft. Hij is een menselijke magneet. Als hij op een dag vast komt te zitten in een trein, sluit Lucien zich aan bij een klein circus dat door Frankrijk reist. Hij ontmoet er Gervaise, de mooie dochter van de circusdirecteur. Samen dromen ze ervan om artiest en verliefd te worden. Maar dan is er een roep uit het verleden... Circusartiest en acteur Danny Ronaldo vertolkt de hoofdrol en er zijn belangrijke bijrollen voor Mieke Dobbels en Bruno Vanden Broecke.

Competitie

Gust Van den Berghe debuteerde met En waar de sterre bleef stille staan naar werk van Felix Timmermans. Het was zijn afstudeerwerk voor het RITCS en werd geselecteerd voor de Quinzaine des Réalisateurs in Cannes. Dat was ook het geval met zijn Blue Bird, een adaptatie van het toneelstuk L’Oiseau Bleu van Maurice Maeterlinck. Hij schreef zelf het scenario van The Magnet Man die in Tallinn in de competitie wordt vertoond.

Ervaringen

Skunk van Koen Mortier gaat in wereldpremière in de Internationale Jeugdcompetitie van Black Nights en maakt er kans op de Just Film Grand Prix. Het is de vierde film van Ex Drummer-regisseur Koen Mortier en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Geert Taghon over zijn jarenlange ervaringen in de forensische jeugdpsychiatrie. Liam is de naam van het hoofdpersonage, een verwaarloosde tiener die opgroeit in een gezin waar drugs en geweld de hoofdrol spelen. Zijn destructieve thuis wordt al snel ingeruild voor een jeugdinstelling die tevens haar eigen regels en misbruiken heeft. Liam vindt troost bij zijn begeleiders maar het verleden blijft hem achtervolgen.

Binnenkijken

De officiële titel van het boek is SKUNK, de geur van een destructief leven en de auteur noemde het “geen happy hulpverleningsverhaal, maar een verhaal doorweven met ingrediënten uit de wereld van jongeren. Ik laat jullie binnenkijken in een wereld die soms zo vreemd is dat hij niet realistisch aanvoelt, die soms zo wreed is dat je hoopt dat het fantasie is. Maar toch bevat het heel wat waarheidsgetrouwe elementen”.

De hoofdrol in de film wordt vertolkt door Thibaud Dooms. Belangrijke bijrollen zijn er voor Dirk Roofthoofd, Boris Van Severen, Natali Broods en Sarah Vandeursen. Nicolas Karakatsanis was de DoP en de muziek is van de metalband Amenra, waarvan de frontman Colin Van Eeckhout ook een bijrol vertolkt.

Het Tallinn Black Nights Film Festival is het belangrijkste filmfestival in de Baltische staten. Skunk komt op 28 februari 2024 in de zalen.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?