09 20 okt. '24

‘Here’ van Bas Devos geselecteerd voor Officiële Competitie

Here still
Nieuws 11 aug. 2023
Here van Bas Devos zal zijn Belgische première beleven in de Officiële Competitie van de 50ste editie van Film Fest Gent. De film ging eerder in wereldpremière op de Berlinale, waar hij de hoofdprijs won in de Encounters-sectie. Vandaag werd ook bekend dat Here vertoond zal worden in de sectie Wavelengths in Toronto en in het Main Slate-programma van het New York Film Festival, een bijzondere prestatie voor een Vlaamse film.

Here is de vierde langspeler van Bas Devos en is al de derde film van de regisseur die zal vertoond worden op Film Fest Gent. Zowel zijn debuutfilm Violet (2014) als de nachtelijke odyssee Ghost Tropic (2019) sierden mee de Officiële Competitie van het festival. Met Here werpt Devos zijn geduldige en menselijke blik op een Roemeense bouwvakker die flaneert doorheen de Belgische hoofdstad en diens natuur. Het is een zachte, humanistische stadssymfonie met groene vingers die hulde brengt aan de onzichtbaren. En aan mossen.

Synopsis

Stefan is een zachtaardige bouwvakker in Brussel die op het punt staat te vertrekken naar zijn thuisland Roemenië. Met de restjes in zijn koelkast bereidt hij een grote pot soep om uit te delen aan zijn vrienden en familie als afscheidscadeau. Stefans wegen kruisen die van een jonge Belgisch-Chinese vrouw die haar doctoraatsstudie wijdt aan mossen. Haar interesse in het nauwelijks zichtbare intrigeert hem.

Foto Bas Devos

Bas Devos

Bas Devos werd geboren in Zoersel, België. Sinds zijn afstuderen regisseerde hij twee korte films, The Close en We Know. Zijn eerste langspeler, Violet, won de Juryprijs op Berlinale Generations in 2014. Opvolger Hellhole ging in wereldpremière in het Panorama-programma op de Berlinale van 2019. Drie maanden later onthulde Devos zijn derde film, Ghost Tropic, tijdens de Quinzaine des cinéastes in Cannes. Zijn nieuwste speelfilm, Here, won de prijs voor beste film in de sectie Encounters van de Berlinale in 2023, evenals de FIPRESCI-prijs. Bas Devos doceert film aan het KASK in Gent.

Here is een productie van Quetzalcoatl in coproductie met Kunstencentrum Buda, kunstencentrum nona, 1080, Proximus en Shelterprod, in samenwerking met Taxshelter.be & ING, gesteund door het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en Tax-Shelter van de Belgische Federale Overheid.

Imagine Film Distribution brengt Here na Film Fest Gent in de Belgische zalen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?