09 20 okt. '24

FFG-bezoeker bekroont 'The Old Oak' van Ken Loach met de Publieksprijs (powered by North Sea Port)

The Old Oak publieksprijs voor header
Nieuws 23 okt. 2023
Op maandag 23 oktober is de allerlaatste prijs van de 50ste verjaardagseditie van Film Fest Gent uitgedeeld. Het festivalpubliek duidde The Old Oak, de (wellicht) laatste film van de Britse cineast Ken Loach, aan als de winnaar van de Publieksprijs (powered by North Sea Port). De 87-jarige filmmaker presenteerde vorige week zijn hoopvolle ode aan solidariteit persoonlijk in Kinepolis Gent, waar hij in een Director's Talk het uitgebreid opnam voor politieke cinema.

De Internationale Jury's hadden hun winnaars al bekendgemaakt, maar zoals steeds heeft het publiek op Film Fest Gent het laatste woord. Tot en met zondag kon elke festivalbezoeker zijn stem uitbrengen voor de Publieksprijs (powered by North Sea Port). Gedurende twee weken was het een spannende strijd tussen heel wat titels. Lange tijd leek het alsof zo goed als elke film in het programma zich zou mengen in de strijd. Aan het einde was het een duel tussen Yorgos Lanthimos' nieuwste creatieve uitspatting Poor Things en de laatste film van de iconische regisseur Ken Loach, The Old Oak. Uiteindelijk trok The Old Oak aan het langste eind. Met een gemiddelde publieksscore van 4,53 op 5 sleept de film van Ken Loach de Publieksprijs (powered by North Sea Port) in de wacht. De prijs komt met een distributiepremie van € 5.000 voor de Belgische distributeur Cinéart, samen met een mediacampagne ter waarde van € 12.670. Cinéart brengt de film uit op 25 oktober.

The Old Oak: een laatste keer op de barricades

Ook in zijn zelfverklaarde laatste film neemt Ken Loach - meester van het Britse sociaal-realisme - de strijdbijl op voor diegenen die de Britse politiek in de steek laat. De eeuwige humanist roept nog één keer op tot naastenliefde en solidariteit, ditmaal via een clash in Noord-Engeland tussen de lokale bevolking en Syrische vluchtelingen. 'The Old Oak' is de last pub standing.

Tenzij de 87-jarige Ken Loach tegen alle verwachtingen in toch nog doorgaat, is The Old Oak het laatste wapenfeit van de legendarische, militante cineast en tweevoudige Gouden Palm-winnaar. Afzwaaien doet hij met het slotluik - na I, Daniel Blake en Sorry We Missed You - van een trilogie over de desastreuze gevolgen van de falende Britse politiek in Noord-Engeland. In een voormalig mijndorpje is de pub 'The Old Oak' het enige overgebleven toevluchtsoord voor de verpauperde arbeiders, maar het water staat ook aan de lippen van eigenaar TJ, uit wie alle hoop is weggevloeid. Wanneer zonder veel overleg Syrische vluchtelingen in het dorp geplaatst worden, zijn de twee verwaarloosde gemeenschappen tot elkaar veroordeeld. Het finale zinnespel van Loach en scenarist Paul Laverty is opnieuw een strijdkreet tegen racisme, sociale dumping en apathische politiek, en een warme ode aan de kracht van solidariteit. Is het zo naïef om te geloven dat cinema ons kan samenbrengen? Volgens Loach alvast niet.

Publieksprijs top 10

 1. The Old Oak (4.53)
 2. Poor Things (4.46)
 3. Revival69: The Concert That Rocked the World (4.43)
 4. Amal (4.4)
 5. Das Lehrerzimmer (4.39)
  La sirène (4.39)
  Smoke Sauna Sisterhood (4.39)
 6. Little Richard: I Am Everything (4.37)
  Squaring the Circle (The Story of Hipgnosis) (4.37)
 7. Orlando, ma biographie politique (4.36)
 8. Inshallah a Boy (4.35)
  Rosa, de kleine bloemenfee (4.35)
 9. Zlata (4.34)
 10. Vampire humaniste cherche suicidaire consentant (4.33)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?