09 20 okt. '24

Close wint Europese LUX-publieksprijs

Openingsavond FFG2022 Closec Jeroen Willems 114
Nieuws 28 jun. 2023
"Het is heerlijk om zoveel liefde van het Europese publiek te voelen voor onze film waarin we het nadrukkelijk hebben over intimiteit en verbondenheid." Dat was de reactie van Lukas Dhont nadat hij, samen met scenarist Angelo Tijssens, in het Europese parlement de LUX-publieksprijs in ontvangst mocht nemen voor zijn film Close.

Niet minder dan 45.000 stemmen werden uitgebracht voor de LUX-publieksprijs die ontstond na het samengaan van de door het Europese parlement uitgereikte LUX-filmprijs en de People’s Choice Award van de European Film Academy. Close haalde het van Gouden Palm-winnaar Triangle of Sadness van Ruben Östlund, Gouden Beer winnaar Alcarràs van Carla Simón, Burning Days van Emin Alper en Will-o'-the-Wisp van João Pedro Rodrigues.

In een persbericht draagt Lukas Dhont zijn prijs op aan een jonge generatie die, ondanks tegenkanting, zichzelf probeert te zijn. Daarmee verwijst Dhont naar het overal onder druk staan van waarden als intimiteit en verbondenheid. Zelfs binnen de EU. Zo werden in Bulgarije twee screenings van Close door extremisten onderbroken, staan in Italië adoptierechten voor queer koppels onder druk en is er in Hongarije een verbod op zogenaamde “LGBT-propaganda".

Lukas Dhonts tweede speelfilm ging in mei 2022 in wereldpremière op het festival van Cannes en kreeg er de Grand Prix van de jury. Close opende de 49ste editie van Film Fest Gent en werd door tientallen internationale filmfestivals geselecteerd waar de film tal van prijzen won. Hij was zowel voor de Oscars als voor de Césars genomineerd. Close lokte bij ons meer dan 310.000 bezoekers.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?