09 20 okt. '24

'Close' en 'Roomies' slokken Ensors op

ensors 8
Nieuws 08 feb. 2023
Geruggesteund door zes Ensors voor Close kon Lukas Dhont naar Hollywood terugvliegen om er zijn Oscarcampagne voor de film intenser dan ooit verder te zetten. Voor Kato De Boeck en Flo Van Deuren betekenen de vier Ensors voor hun Roomies dat ze op het goede spoor zitten en met vertrouwen aan de tweede reeks kunnen beginnen. De Ensors zijn de Vlaamse film- en televisieprijzen en ze werden voor de dertiende keer uitgereikt op de slotavond van het filmfestival van Oostende.
ensors 6© Nick Decombel

Met dertien nominaties voor Close van Lukas Dhont en veertien voor Zillion van Robin Pront stonden beide films bijna gelijk aan de startlijn. Maar met onder andere een Oscarnominatie en een resem andere festivalprijzen had Close de betere kaarten. Dat kwam ook tot uiting in het stemgedrag van de 1700 leden van de Ensor Academie.

ensors 7© Nick Decombel

Smaak

Naast de Ensor voor beste film kreeg Close nog een Ensor voor de beste regie, voor het beste scenario, voor beste acteerprestatie in een hoofdrol voor Eden Dambrine, voor beste D.O.P. voor Frank van den Eeden en beste geluid voor Yanna Soentjens en Vincent Sinceretti. Zillion van Robin Pront verzilverde vier nominaties waarvan de meest prominente naar Matteo Simoni ging. Voor zijn rol als Dennis Black Magic werd hij bekroond met de Ensor voor beste acteerprestatie in een ondersteunende filmrol. De art direction van Geert Paredis, de kostumering van Catherine Van Bree en de montage van Bert Jacobs vielen eveneens in de smaak van de Ensor Academie leden. Omdat Zillion met zijn 650.000 toeschouwers het meeste publiek lokte, kreeg de film van Robin Pront ook de Box Office Award. Ondanks elf nominaties kon Rebel van Adil El Arbi en Bilall Fallah er geen enkele verzilveren.

ensors 4© Nick Decombel

Roomies

Bij de fictiereeksen werd Roomies van Kato De Boeck en Flo Van Deuren met vier Ensors de grote winnaar. De reeks over twee lesbische vriendinnen Bibi en Ama die in het reine proberen te komen met zichzelf en de wereld rondom hen, leverde De Boeck en Van Deuren de Ensor op voor beste fictieserie, beste scenario, beste serie. Daarbovenop kwam de Ensor voor beste muziek van Mick Lemaire, Lara Chedrauoi & Patrix, Juicy, Miss Angel Oriana Ikomo, Tessa Dixson, Ana Diaz, Spacebabymadcha. De Ensors waren voor Roomies een orgelpunt in een week die begon met winnen van de Kastaar juryprijs en die verder liep met het winnen van een Ensor voor belofte van het jaar. Een zegetocht.

ensors 9© Nick Decombel

Feest

Zoals bekend zijn de acteerprijzen bij de Ensors genderneutraal. Vorig jaar leidde dat tot wrevel omdat ze vorig jaar uitsluitend bij mannen terecht kwamen. Dit jaar was er gendergelijkheid. Bij de film gingen de onderscheidingen naar mannen bij de fictiereeksen waren de vrouwen aan het feest. Maaike Cafmeyer werd de winnaar voor haar vertolking van Chantal, het hoofdpersonage uit de gelijknamige tv-serie van Jeroen Dumoulein. Voor Maaike Cafmeyer was het de tweede Ensor op rij. Vorig jaar won ze voor haar dramatische rol in De Twaalf, dit jaar was ze opgetogen dat ze werd bekroond voor haar komisch talent. Joke Emmers kreeg een Ensor voor beste acteerprestatie in een ondersteunende rol voor haar personage Marie in Billie vs Benjamin van Dries Vos en Tim van Aelst.

ensors 2© Nick Decombel

Voorspelbaar

Alles bij elkaar was de uitslag van de Ensorwinnaars een beetje voorspelbaar. Dat was in hoge mate het geval voor wat de documentaires betreft. Daar ging de succesrijke Onze Natuur met de onderscheiding lopen. Les Métisses met verhalen over kinderen van Congolese moeders en Belgische kolonialen won de prijs voor de beste documentaire serie. Voor beste animatie ging de Ensor naar Tom Van Gestel en Freek Quartier voor Interstellar Ella en #LikeMe was ook voor de Ensor Academie de beste jeugdfilm.

Al tijdens het festival van Oostende werd bekend dat De acht bergen van Charlotte Vandermeersch en Felix van Groeningen een Ensor kreeg als beste coproductie en dat Licht van Sarah Lederman de Ensor voor beste kortfilm in de wacht sleepte. Bij de Jamies, de Vlaamse onlinevideo awards, gingen de prijzen naar o.a. Jonatan Medart, Acid, Clémentine Caron, Afro Belg, Average Rob en fictiereeks 2DEZIT.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Tags

Awards

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?