09 20 okt. '24

'Het smelt'-actrice wint prijs in Sundance

Het smelt - still
Nieuws 01 feb. 2023
Rosa Marchant, de 17-jarige actrice die in Het Smelt van Veerle Baetens de rol speelt van de jonge Eva heeft de Special Jury Award gewonnen voor beste acteerprestatie op het jongste Sundance Film Festival. Baetens’ debuutfilm werd op dat aan de onafhankelijke film gewijde prestigieuze festival bovendien goed ontvangen. Op 1 februari 2023, wordt Het Smelt in Europese première vertoond op het festival van Göteborg.

In de verfilming van de gelijknamige bestseller van Lize Spit keert Eva dertien jaar na een uit de hand gelopen zomer terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Ze wil er afrekenen met haar verleden. Charlotte De Bruyne vertolkt de rol van Eva, Rosa Marchant speelt de jongere Eva. Zij was op Film Fest Gent te zien in Komm, Süsser Tod van Jolke Van Aerde, een kortfilm die in 2021 werd vertoond in de studentenkortfilmcompetitie. Daarin wacht een ziek kind op de komst van de Dood.

Al in de Sundancecatalogus werd de vertolking van De Bruyne en Marchant als hartverscheurend omschreven. Na de vertoning in de World Cinema Dramatic-competitie had Deadline-criticus Damon Wise het over “de ongelooflijk goede vertolking van Charlotte Marchant”. Volgens Allan Hunter van Screen International heeft Rosa Marchant de looks van iemand “die hongert naar liefde, maar voorbestemd is voor tragedie”. Veerle Baetens zelf krijgt uit diverse hoek lof voor haar indrukwekkende debuut, haar compromisloze verfilming en haar talent en zelfvertrouwen. When it Melts, zoals de Engelse titel luidt, wordt wel een harde film genoemd.

Kinepolis Film Distribution brengt de film in het najaar in de bioscoop.

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Tags

Awards

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?