09 20 okt. '24

Oscarnominatie voor Lukas Dhonts 'Close'

Close still 2
Nieuws 25 jan. 2023
Het is zover. Met zijn tweede film Close heeft Lukas Dhont zijn eerste Oscarnominatie beet. Of in de nacht van twaalf op dertien maart zijn kinderdroom, een Oscar winnen in vervulling zal gaan, valt af te wachten. In zijn categorie, beste internationale speelfilm, komt de concurrentie onverwachts hard opzetten. Het is vooral omkijken naar Im Westen nichts Neues (All Quiet on the Western Front), een Netflixfilm van Edward Berger naar het magistrale boek van Erich Maria Remarque en goed voor negen nominaties waaronder die zelfs voor beste film.

Maar laat dat de pret niet bederven. Lukas Dhont heeft het terecht over een ongelooflijke dag. Wat met Girl net niet lukte, is nu toch gebeurd. De stap van shortlist naar de nominatie is gezet. Slechts vier Vlaamse regisseurs waren hem voor. In 1992 was Daens van Stijn Coninx genomineerd, in 2000 mocht Dominique Deruddere naar Hollywood met zijn Iedereen beroemd, in 2011 was het de beurt aan Michael Roskamp voor Rundskop en in 2013 was The Broken Circle Breakdown van Felix van Groeningen een Oscarkanshebber. Dirk Impens produceerde drie van de vernoemde films: Daens, The Broken Circle Breakdown en Close.

Close still

Dertig prijzen

De Oscarnominatie als beste internationale speelfilm is het voorlopige hoogtepunt van de vele onderscheidingen die Close binnenhaalde. De warme en ontroerende film over een tienervriendschap die een dramatische wending neemt, ging vorige jaar in Cannes in wereldpremière en won er de Grand Prix. In oktober 2022 opende Close de 49ste editie van Film Fest Gent en heeft inmiddels al een indrukwekkend festivalcircuit achter de rug en won een dertigtal prijzen onder andere in Chicago, Sydney, Oslo. Voor de New Yorkse National Board of Review was Close de beste buitenlandse film.

Top vijf

Filmverdeler Lumière bracht de film begin november uit in de Benelux en in de Vlaamse bioscopen staat de film na twaalf weken nog overal op het programma en duikt overal op in de bezoekers top vijf van het afgelopen jaar. In ons land en Nederland samen staat de teller op 350.000 bezoekers. De Amerikaanse arthouseverdeler A24 brengt de film op 27 januari in de Noord-Amerikaanse bioscopen.

Tegenover het VAF reageerde Jan Jambon, Vlaams minister-president en minister van Cultuur, op de Oscarnominatie met: “Na een uitzonderlijk succesvol jaar voor de Vlaamse film, is dit echt de kers op de taart. We duimen met zijn allen voor Close op 12 maart."

DSC 4815

Raf Butstraen

Met decennia filmgeschiedenis op de teller is voormalig filmcriticus Raf Butstraen de geknipte man om het laatste filmnieuws te fileren voor Film Fest Gent.

Tags

Awards

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?