09 20 okt. '24

Catherine Deneuve op affiche 41e Film Fest Gent

P18ne4a5u21qftnk71gd5b5b16la1
08 mei 2014
Catherine Deneuve op haar mooist, in één van haar grootste rollen. Wie beter dan La Deneuve in Belle de jour (1966) om de Franse cinema te incarneren zoals we die graag hebben: chic, stijlvol, gereserveerd, mysterieus en toch ook een tikkeltje ondeugend.

Vandaar dat dit beeld uit een van de late Franse meesterwerken van Luis Bunuel de affiche siert van de 41e editie van Film Fest Gent met een Focus op Frankrijk als een belangrijk programmaluik.

Deneuve speelt in deze mega cultfilm de welgestelde, pas getrouwde doktersvrouw Séverine die masochistische fantasieën heeft en een geheim dubbelleven begint als prostituee in een Parijs maison close (omdat ze alleen overdag werkt is haar bijnaam Belle de jour).

Op het affichebeeld zien we hoe ze vanuit een kijkgat in de muur stiekem gluurt naar wat klanten in de kamer ernaast allemaal doen - om op die manier de knepen van het vak te leren. Dat dit beeld, los van die filmscène, ook verwijst naar de voyeuristische essentie van het filmkijken, is alleen maar mooi meegenomen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?