10 21 okt. '23

9 Belgische titels op het 43ste Film Fest Gent

P1asmtf22cqjtf4t871kkcnc81
29 aug. 2016

Film Fest Gent ijvert elk jaar om kwaliteitsvolle cinema van eigen bodem te vertonen. Met enige trots kunnen we op deze 43e editie niet minder dan 9 nieuwe Belgische titels in verschillende secties voorstellen, die op het festival in nationale of wereldpremière gaan.

Artistiek directeur van Film Fest Gent Patrick Duynslaegher over de films: "Wat vooral opvalt in deze selectie van 10 Belgische films is dat ze aantoont hoe rijk, divers en uiteenlopend dit aanbod wel is. Een herontdekte animatiefilm mag dan nog uit 1984 dateren, de rest is op en top brandend actueel, reveleert vaak jong en aanstormend talent, is relevant voor de wereld waarin we leven. En bewijst ook dat Vlaams en Belgisch talent scoort in alle mogelijke genres, expressies, stijlen en formaten. Om het met de woorden van onze zuiderburen te zeggen: 'Vive la différence'."

Belgian Cinema Today @ Film Fest Gent

1. ‘Arno Dancing inside My Head’ van Pascal Poissonnier
De documentaire volgt Arno tijdens de opnames van zijn jongste album ‘Human Incognito’, en op tournee. Een intieme inkijk in het 67-jaar oude, dansende en dwangmatige hoofd van Belgiës bekendste rocker. (Wereldpremière)

2. ‘Beau Séjour’ van Nathalie Basteyns & Kaat Beels
Tiendelige dramareeks voor Eén over een vermoord meisje dat haar eigen moordzaak moet oplossen. De reeks is een rauwe, hedendaagse whodunit met een surreële twist. (Belgische première van 2 afleveringen - uitzending op Eén voorzien voorjaar 2017)

3. ‘Jan zonder Vrees’ van Jef Cassiers
De Belgische animatiefilm uit 1984 en de verfilming van het gelijknamige boek, is een klassieker over de Vlaamse folklorefiguur Jan zonder Vrees.

4. ‘Le Ciel Flamand’ van Peter Monsaert
De film zoomt in op de levens van een bijzonder driegeslacht: Monique, Sylvie en Eline. Een dramatische gebeurtenis zet de zekerheden in hun leven op de helling en de familiale banden onder druk. (Belgische première - zal eerst vertoond worden op San Sebastian Filmfestival en het Internationaal Filmfestival van Toronto)

5. ‘LEFTO - In Transit’ van Kurt De Leijer
In deze documentairereeks neemt DJ Lefto ons mee op reis en leren we verschillende steden kennen via undergroundmuziek. Bekijk HIER exclusief de trailer. (Wereldpremière van 2 afleveringen - uitzending op Canvas voorzien voorjaar 2017)

6. ‘Home’ van Fien Troch
'Home' volgt een groep tieners en de volwassenen die hen omringen. Beide groepen hebben het moeilijk om met elkaar te communiceren en elkaars leefwereld te begrijpen. Deze film zit in de officiële competitie. Bekijk HIER de teaser. (Belgische première: zal eerst vertoond worden op het Internationaal Filmfestival van Venetië en Toronto)

7. ‘King of the Belgians’ van Peter Brosens & Jessica Woodworth
De koning en zijn entourage zitten vast in Istanbul wanneer België onverwacht uit elkaar valt. Ze slagen erin te ontsnappen en trachten via de Balkan terug naar huis te keren. Bekijk HIER exclusief de trailer. (Belgische première - zal eerst vertoond worden op het Internationaal Filmfestival van Venetië)

8. ‘My First Highway’ van Kevin Meul
Tijdens de jaarlijkse vakantie met zijn ouders wordt Benjamin verliefd. Annabel is mooi en intrigerend, maar kan hij weerstaan aan het avontuur waarin ze hem meesleurt? (Wereldpremière)

9. ‘Shadow World’ van Johan Grimonprez
In zijn nieuwste documentaire ‘Shadow World’, onthult Grimonprez hoe de internationale wapenhandel o.a. de globale economie en het buitenlandse beleid bepaalt, en de democratie ondermijnt. (Belgische première: had zijn wereldpremière op Tribeca Filmfestival) Bekijk HIER de trailer.

De Belgische titels die vertoond worden tijdens Film Fest Gent zijn onderverdeeld in de verschillende secties: Official Competition, Galas & Specials, Global Cinema, Serial Madness, Sound & Vision en Classics.

Op 22 september zal het volledige programma van het festival bekendgemaakt worden met nog meer titels, waaronder de geselecteerde voor Beste Belgische Studentenkortfilms.

Ook filmmuziek van eigen bodem zal in de kijker gezet worden op het World Soundtrack Awards Gala op 19 oktober in Capitole Gent, waar een componist de prijs voor Best Original score written for a Belgian Production zal ontvangen. De drie genomineerden zullen op 22 september bekendgemaakt worden. Tickets voor het Gala zijn beschikbaar via Sherpa.be.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?

Deze website gebruikt cookies om jouw surfervaring gemakkelijker en aangenamer te maken en om de inhoud van de websites beter af te stemmen op jouw behoeften en voorkeuren. Je kan de installatie van cookies weigeren, maar dan zullen sommige onderdelen van onze websites niet of niet optimaal werken. Lees meer.

Je browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.