09 20 okt. '24
814b1641 c6d0 4864 bb09 1e5d7bed7e08

John Greyson

Zero Patience

Editie 1994
97' - 1993 - Muziek/Musical - Taal: Frans, Engels
Regisseur: John Greyson Componist: Glenn Schellenberg Met: Normand Fauteux, Dianne Heatherington, John Robinson

Deze tekst is weergegeven zoals oorspronkelijk neergeschreven in de festivalbrochure en bevat gedateerde visies op de samenleving, die mogelijk als kwetsend en problematisch ervaren kunnen worden. Als organisatie die inzet op diversiteit en tolerantie in de maatschappij staan wij niet achter de visies in onderstaande tekst. Het weergeven van de oorspronkelijke teksten kadert in de bredere archiefvisie van Film Fest Gent die de geschiedenis van het festival authentiek tracht weer te geven. Heb je een vraag of melding voor onze redactie? Mail dan naar info@filmfestival.be.

Zero Patience is een excentrieke, maar heel amusante musical rond AIDS met invloeden van Bertolt Brecht, Busby Berkelcy, Michel Foucault en Barbra Streisand. Alles draait rond de "nulpatiënt" van wie verondersteld wordt dat hij het HIV-virus introduceerde in Noord-Amerika. In theorie zou dat een Frans-Canadese steward geweest zijn wiens promiscuë levensstijl verantwoordelijk wordt geacht voor het veroorzaken van de ziekte. In de film komt de "nulpatiënt" opnieuw tot leven: zijn geest ontmoet de 170-jaar oude Victoriaanse wetenschapper en seksuoloog Sir Richard Francis Burton die eeuwige roem verkreeg voor zijn fundamenteel onderzoek naar het condoom. Sir Francis Burton werkt nu als preparateur en conservator in het "Museum of Natural History" in Toronto. Momenteel werkt hij aan een tentoonstelling over de "nulpatiënt" voor de "zaal der epidemieën" van het museum. Bedoeling van de tentoonstelling is de bezoekers te waarschuwen voor AIDS en homoseksualiteit. Zijn ontmoeting met de "nulpatiënt" kon dan ook niet beter getimed zijn, alleen verloopt alles niet zoals het zou moeten want de twee worden verliefd op elkaar... Sir Richard Francis Burton ziet zich verplicht zijn mening omtrent de "nulpatiënt" te herzien en hem te beschouwen als "de heroïsche slet aan wie we de safe sex te danken hebben" ...

Image gallery

814b1641 c6d0 4864 bb09 1e5d7bed7e08
58ef76de f1f8 4a8a b0f7 9d05fc041dd6

Generiek

Regisseur

John Greyson

Componist

Glenn Schellenberg

Met

Normand Fauteux, Dianne Heatherington, John Robinson

Scenario

John Greyson

Cinematograaf

Miroslaw Baszak

Monteur

Miume Jan

Producent

Louise Garfield, Anna Stratton

Meer informatie

Taal

Frans, Engels

Productielanden

Canada, Verenigd Koninkrijk

Jaar

1993

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?