Josse De Pauw, Peter van Kraaij

Vinaya

Regisseur Josse De Pauw, Peter van Kraaij Componist Jan Weuts Met Josse De Pauw, Din Meysmans, Matthias Ehrenberg
Editie 1992
87' - 1992 - Drama - Taal: Nederlands
Vinaya is een universele vertelling: het avonturenverhaal van een jongetje dat met een zwerver de wereld intrekt, op zoek naar de mysterieuze figuur Sensei. Of nog: het verhaal over een initiatie die van alle culturen is, een inwijding in de volwassenheid. Het gegeven werd oorspronkelijk door Josse De Pauw als kortfilm uitgeschreven onder de titel 'De kleine indiaan'. Dat script, waarin de centrale figuren reeds aanwezig waren, werkte hij samen met Peter Van Kraaij uit tot een langspeelfilm.
Vinaya ligt volgens de makers duidelijk in het verlengde van hun gezamenlijk theaterwerk. Net zoals ze in hun theatervertellingen afweken van een klassiek stramien met personages, dialogen en een plot, wilden ze ook de klassieke filmvertelling openen en invullen met poëzie, een brutale poëzie die gerasteerd wordt door het geraamte van de vertelling.
Net als in hun theaterprodukties, zijn de inbreng van Peter Van Kraaij en Josse De Pauw niet duidelijk van elkaar te onderscheiden. Vinaya wordt gerealiseerd door hen beiden: Josse speelt de centrale rol, die van de zwerver.

Generiek

Regisseur

Josse De Pauw, Peter van Kraaij

Componist

Jan Weuts

Met

Josse De Pauw, Din Meysmans, Matthias Ehrenberg

Scenario

Josse De Pauw, Peter van Kraaij

Cinematograaf

Guillermo Navarro

Monteur

Eric De Vos, Guido Henderickx

Producent

Burny Bos, Hugo De Greef, Kees Kasander, Denis Wigman

Productiebedrijven

Kasander & Wigman Productions

Meer informatie

Taal

Nederlands

Productielanden

België, Nederland

Jaar

1992