09 20 okt. '24
Dfc1a1f9 a15d 4def 901d 602bdb9c555d

Mani Kaul

Siddheswari

Editie 1990
96' - 1989 - Muziek/Musical - Taal: Hindi
Regisseur: Mani Kaul Componist: Siddheswari Devi Met: Mita Vashisht, Siddheswari Devi, Ranjana Srivastava, Pandit Narayan Misra, Shravani Mukherjee, Malviya, Anoop Misra

Siddheswari is een dialoog met een leven en met de muziek die wij kennen als 'thumri', en zijn tradities. De traditie noemt zichzelf Gandharva, refererend naar de hemelse muziek van het hof van lndra. Deze traditie baseert zichzelf ook op het verhaal van de Mahabharata, over de liefde van Urvashi voor Arjoena en hoe hij haar afwijst, waarna zij hem vervloekt en hij noch als man noch als vrouw zal dansen en zingen aan het hof van Vlrata.

Siddheswari volgt geen lineair patroon of een rechtlijnige narratieve structuur. Zoals de thumri zelf volgt de film fundamentali­telten: met aandacht voor 'Siddhl' als jong meisje in het huls van haar tante Rajeshwari, haar eerste zangpogingen, haar gepassioneerde, stille en geheime studie van de grote Sarangispeler en - leraar Slyaji Maharaj.

Omdat zij zoveel vragen stelt wordt Siddheswari weggestuurd van het huls van haar tante naar de straten van Benares, die grote stad van leven en dood. Zij vindt onderdak In het huis van Siyajl en studeert verder om erkend te worden als een grote zangeres. Uit haar stem spreken de ontberingen van haar kindertijd, de gruwel van Benares, de dans en de bewegingen van haar vak tot leven in een muziek die tot clan toe nooit werd gehoord In de thumri traditie.

Image gallery

Dfc1a1f9 a15d 4def 901d 602bdb9c555d
592fc554 f462 4f05 b462 81ff59bc10df

Generiek

Regisseur

Mani Kaul

Componist

Siddheswari Devi

Met

Mita Vashisht, Siddheswari Devi, Ranjana Srivastava, Pandit Narayan Misra, Shravani Mukherjee, Malviya, Anoop Misra

Scenario

Mani Kaul

Cinematograaf

Piyush Shah

Monteur

Lalitha Krishna

Producent

Mani Kaul, Lalitha Krishna

Meer informatie

Taal

Hindi

Productielanden

India

Jaar

1989

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?