09 20 okt. '24
98c24770 fce5 4ec3 aa2e 7711e795e4c4

Claude Goretta

Si le soleil ne revenait pas (If the Sun Never Returns)

Editie 1988
115' - 1987 - Drama - Taal: Frans
Regisseur: Claude Goretta Componist: Antoine Auberson Met: Charles Vanel, Philippe Léotard, Catherine Mouchet

Saint-Martin. Een godvergeten dorpje in de Zwitserse Alpen dat zes maanden per jaar in het halfdonker leeft. Contact met de buitenwereld is er nauwelijks. Alleen een radio, die krakend berichten uitzendt over een bloedige burgeroorlog die in Spanje woedt. De inwoners van het dorp leiden een weinig gevarieerd bestaan . De enige die al eens voor opschudding zorgt is Arlettaz, een verbitterde alcoholieker die het steeds heeft over zijn dochter die weggegaan is. En dan is er de oude Anzevui, een nors uitziende, bezwerende figuur die naar eigen zeggen over bijzondere gaven beschikt. Hij heeft berekend dat de zon na deze winter niet zal terugkeren en dat er niet alleen geen lente zal komen, maar dat de wereld voorgoed in duisternis gedompeld zal worden. Onnodig te zeggen dat dit nieuws nogal wat opschudding in het dorp teweegbrengt en iedereen reageert zo op zijn eigen manier op deze sombere voorspelling. Niet iedereen gelooft het allemaal: er zijn sceptici die twijfelen aan de berekeningen van Anzevui, maar vrijwel niemand twijfelt eraan of het principe van Anzevui wel steekhoudend is. Alleen Isabelle Antide, een lieve jonge vrouw met een ontwapenende glimlach, weet de dorpelingen voor wanhoop te behoeden, al is zij zelf nogal wanhopig na haar huwelijk met een boerenkinkel.

Deze film ging vorig jaar in première op het festival van Venetië en werd daar op gemengde gevoelens onthaald. Toegegeven, Claude Goretta heeft sterkere films gemaakt, maar Si Ie Soleil ne revenait pas bezit heel wat charmes al was het maar de verschijning van Charles Vanel (die sedert The Fratelli niet meer te zien geweest was) en de frisse verschijning van Cathérine - Thérèse' - Mouchet. Goretta verkoos trouw te blijven aan het boek van Charles Ferdinand Ramuz (een betere Zwitserse Hendrik Conscience) en respecteerde ook het tijdskader van het verhaal (1937). De film had stellig aan kracht gewonnen indien hij het verhaal tijdeloos had gemaakt.De film werd opgenomen ergens in een dorpje in de Valois, en mag een pluim krijgen voor de prachtige fotografie. Een intieme film uit hoge regionen...
(wp)

Image gallery

98c24770 fce5 4ec3 aa2e 7711e795e4c4
Bf11b1d4 5678 4af4 8e62 c2518cf106e2

Generiek

Regisseur

Claude Goretta

Componist

Antoine Auberson

Met

Charles Vanel, Philippe Léotard, Catherine Mouchet

Scenario

Claude Goretta

Cinematograaf

Bernard Zitzermann

Monteur

Eliane Guignet

Producent

Alain Sarde

Meer informatie

Taal

Frans

Productielanden

Zwitserland, Frankrijk

Scenario gebaseerd op

"Si le soleil ne revenait pas" (Charles Ferdinand Ramuz)

Jaar

1987

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?