9591e25e 30d8 4f2b 9a76 032341046249

George Moorse

Schattenreiter

Regisseur George Moorse Met Dieter Schidor, Peter Kern, Angelika Bender
97' - 1974 - Drama - Taal: Duits

George Moorse schildert hier naar motieven van de klassieke Japanner Chikamatsu Monzaemon (1653-1725) de geschiedenis van een tragiese liefde.

“Twintig jaar gelden heb ik in New York bij een uitgever tussen de teruggestuurde boeken dit Monzaemon-verhaal gevonden", licht Moorse toe. "Ondanks zijn ouderdom leek het me zo aktueel, een verhaal zoals men elke dag in de kranten kan lezen, over mensen die tegen de verschrikkelijke druk van het alledaagse leven niet meer opgewassen zijn". Moorse nam alleen het kale schema van zijn Japanse voorbeeld over en verplaatste het verhaal naar een Duitse provinciestad in de dertiger jaren.

In het provinciebordeel, dat maar twee jongedames te bieden heeft, zegt de mater van het etablissement: "Ik heb al jarenlang niet meer uit het raam gekeken, de mensen blijven toch altijd hetzelfde. Ik zou op het ogenblik ook niet weten wie er aan de macht is..." Zulke bekentenissen van wereldvreemdheid worden in Schattenreiter bewust als accenten geplaatst het is bijna een niemandsland dat door Moorse's Jugend-still-figuren wordt bevolkt, een niemandsland met mensen die duidelijk getekend zijn en niet veranderen. Karl, vertegenwoordiger voor "Dr. Martens homeopatiese olie" houdt op zijn manier van het animeermeisje Rosy, onzeker; gemaakt-volwassen, besluiteloos. Dan biedt de fabrikant Martens hem een “goede partij" aan - een huwelijk binnen zijn oliebedrijf. Karl twijfelt en raakt met zijn geweten in de knoop en kiest voor Rosy en tegen de oliedochter. De vertegenwoordiger en het snolletje houden van elkaar maar hebben geen idee hoe de wereld om hen heen funktioneert. En dat leidt tot een verschrikkelijk gevolg dat beiden het leven opgeven dat voor hen alleen gezamenlijk te leven valt.

Deze melodramatiese zedenschets werd door cameraman Renato Berta zo ontzettend mooi belicht, dat bij vele sekwenties het kijkgenot groot en vaak veel groter is dan het verhaal. Vraag aan Moorse: "Waarom de titel schattenreiter?" Dat zijn voor mij de mensen die met een overdreven en vals uiterlijk vertoon hun persoonlijke misére bevechten. De kranten staan dagelijks vol met berichten over “schimmenberijders" en ook Karl en Rosy behoren tot dit “slag”

Image gallery

58b6aef3 b007 4e26 ba37 7a29d49f0e67
9591e25e 30d8 4f2b 9a76 032341046249

Generiek

Regisseur

George Moorse

Met

Dieter Schidor, Peter Kern, Angelika Bender

Scenario

George Moorse

Cinematograaf

Renato Berta

Monteur

Christa Wernicke

Productiebedrijven

Barbara Moorse Workshop

Meer informatie

Taal

Duits

Productielanden

West-Duitsland

Jaar

1974