09 20 okt. '24
Cc6fdae8 a0b9 44e9 af87 0f5de9aefea6

Claude Jutra

Mon Oncle Antoine

Editie 1992
104' - 1971 - Drama - Taal: Frans, Engels
Regisseur: Claude Jutra Componist: Jean Cousineu Met: Jacques Gagnon, Lyne Champagne, Jean Duceppe
Antoine is de oom van de 15-jarige Benoît. De film verhaalt de bewustwording doorheen het contact met sexualiteit, verliefdheid en dood. Het verhaal speelt zich af in de gesloten gemeenschap van de bewoners van een stadje uit de mijnstreek van Québec, omstreeks 1940, vlak voor de kerst. De gang van de film is langzaam, de dialogen schaars, de actie onbestaand. Met galgenhumor en tederheid schetst de cineast ons portretten van mensen en schetst hij milieu en levensklimaat. De constructie van de film is losjes. Pas later ga je merken hoe de taferelen en portretten op elkaar inwerken. De film begint met een kennismaking met het gezin van Jos Polin, opstandige en innerlijk gekwetste mijnwerker en houthakker. Dan gaat de filmer over tot het wereldje van Antoine, eigenaar van de grootste winkel uit de omgeving en tegelijk begrafenis­ondernemer. Het kleinmenselijke gedoe van de volwassenen wordt gezien vanuit
het standpunt van Benoît. Maar tijdens de ijzige kerstnacht krijgen de ontnuchtering en de bewustwording van de jongen hun beslag; dit in een dramatische expressie uitgebeeld.
Claude Jutra speelt zelf de rol van Fernand, de bediende van Monsieur Antoine. De fotografie is van Michel Brault, de montage van Jutra zelf. (Film en Televisie, jan. 1973)

Image gallery

Cc6fdae8 a0b9 44e9 af87 0f5de9aefea6
3fae2017 2dd1 458a 9a26 264b4e3d5693

Generiek

Regisseur

Claude Jutra

Componist

Jean Cousineu

Met

Jacques Gagnon, Lyne Champagne, Jean Duceppe

Scenario

Claude Jutra, Clément Perron

Cinematograaf

Michel Brault

Monteur

Claude Jutra, Claire Boyer

Producent

Marc Beaudet

Meer informatie

Taal

Frans, Engels

Productielanden

Canada

Jaar

1971

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?