08 19 okt. '24
43e66a98 d7ac 46d7 be83 c1948676267a

Bertrand Tavernier, Robert Parrish

Mississippi Blues

Editie 1984
96' - 1983 - Documentaire - Taal: Engels
Regisseur: Bertrand Tavernier, Robert Parrish
BERTRAND TAVERNIER
Geboren in Lyon in 1941. Van jongsaf een fervent filmfan en van in de jaren zestig zeer aktief in de film, als journalist, persattaché, scenarist. Zijn eerste langspeelfilm, L'HORLOGER DE SAINT PAUL was een schot in de roos, en sedertdien ontpopte hij zich tot één van de prominente figuren van de hedendaagse Franse kinema. Zijn twee laatste films COUP DE TORCHON en UN DIMANCHE A LA CAMPAGNE zijn internationale suksessen.

ROBERT PARRISH
Deze Amerikaanse kineast is beroemd geworden toen hij nog een kleine knaap was: hij mocht figureren als "straatjongen" in CITY LIGHTS die Charlie Chaplin in 1930 realizeerde. Zijn eerste stappen in de professionele filmwereld mocht hij onder de hoede van John Ford zetten. Hij is ook auteur en zijn meest bekende werk hier is I GROW UP IN HOLLYWOOD. Beide regisseurs zijn goede vrienden en het is Tavernier die de boeken van Parrish in het Frans vertaalde.

Mississippi Blues
Vooraleer Tavernier als kineast beroemd werd, stond hij in Frankrijk zeer bekend als verdediger van de Amerikaanse cinema. Door deze belangstelling kwam hij in kontakt met Robert Parrish, kineast maar vooral filmoloog en groot Hollywood-kenner. Zij zijn goede vrienden geworden die elk aan hun kant van de Atlantische Oceaan toch met elkaar in kontakt bleven. Voor hun werk aarzelen ze dan ook niet een beroep te doen op elkaars kompetentie en relaties. Uit deze Amerikaanse vriendschap is Tavernier's belangstelling ook gegroeid voor het "Diepe Zuiden". De lektuur van auteurs als Twain en Faulkner hebben deze honger naar kennis nog aangescherpt. Voor een nadere kennismaking met dat "Zuiden" kon Tavernier op niemand beter beroep doen dan op Parrish, zelf van Georgia afkomstig. Deze film is dus als het ware uit een vriendschap tot stand gekomen ... En het is onmiddellijk merkbaar dat MISSISSIPPI BLUES onder het teken van de vriendschap gerealizeerd werd. De film staat inderdaad veraf van de didaktische dokumentaire : het is een warmmenselijke prent geworden waar de beste momenten vaak improvizaties zijn. Als Amerikaan geeft Parrish toe dat hij van de Europese crew verbaasd was: hun werk, zowel wat de beeld-als de klankopnamen betreft, staat op een verbluffend hoog niveau. Een van de belangrijkste ingrediënten van MISSISSIPPI BLUES is echter de humor. Deze humor staat trouwens ook in het teken van de vriendschap Tavernier-Parrish. Deze laatste kan overigens zijn plezier niet wegsteken wanneer hij opmerkt dat zijn Franse gasten niet in staat blijken iets van base-ball te snappen, en erger nog, dit woord in hun Frans-Amerikaans omvormen tot "bèsebol". MISSISSIPPI BLUES werd in de herfst '82 opgenomen in Oxford, La Fayette in de Staat Mississippi uiteraard. We maken er onder meer kennis met Son Thomas, Joe Cooper, Poppa Neale en Hayward Mills.

Image gallery

43e66a98 d7ac 46d7 be83 c1948676267a
60bf8218 a3af 4b1f aff9 6b2a13c6661c

Generiek

Regisseur

Bertrand Tavernier, Robert Parrish

Scenario

Robert Parrish, Bertrand Tavernier

Cinematograaf

Pierre-William Glenn

Monteur

Ariane Boeglin

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Frankrijk

Jaar

1983

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?