09 20 okt. '24
1c3740d7 49f7 45bc b013 140fa969519f

Erwin Stranka

Liane

Editie 1988
100' - 1987 - Drama - Taal: Duits
Regisseur: Erwin Stranka Componist: Reinhard Lakomy Met: Arianne Borbach, Torsten Bauer, Rita Feldmeier
Zij houdt van het leven, maar nog meer van Juergen, een student. Zij is een aantrekkelijke geschoolde arbeidster in een electronicabedrijf. Het enige wat ze wil is bij hem zijn. Niets kan haar thuis houden. Haar ouders zijn gescheiden, haar vader, aan de drank, tracht tevergeefs de touwtjes in het gezin weer aaneen te knopen.
Lianes moeder zoekt naar een nieuwe partner, en Freddy, haar jongere broer, heeft een hekel aan werken. Wat er van hem moet worden weet niemand . Maar goed, Liane wil van het leven genieten en gaat alleen wonen. Zij viert haar twintigste verjaardag in haar nieuwe woning. Samen met Juergen, de man van haar leven, smeedt zij plannen voor de toekomst. Maar hij bedriegt haar met een medestudentin. Liane kan hem niet vergeven en gaat weg, hoewel zij een kind van hem verwacht.
Boven op haar pesoonlijk verdriet komen dan nog moeilijkheden op het werk. Zij moet op een andere afdeling gaan werken en weet niet waarom uitgerekend zij dat moet. Haar nieuwe werk bevalt haar niet en past niet bij haar bekwaamheden. En dan klopt Kalle aan. Zij waardeert deze gereserveerde collega maar houdt niet van hem. Ook Kalle heeft problemen op het werk en zij verdedigt hem. Bij haar vindt hij de kracht om door te zetten. Wanneer hij echter bij de directie binnenstapt en de partijfunctionaris om hulp vraagt ontstaan er conflicten. Kalle bindt in, Liane is teleurgesteld. Hij is geen man voor haar ...
En dan komt Juergen terug: hij vraagt vergiffenis, maar haar vertrouwen was te diep geschokt... Zij stuurt hem wandelen ...
Liane is, zoals de korte inhoud al suggereert, een traditionele film rond de dagelijkse problemen van de 'average' burger: zijn beroepsproblemen, zijn emotionele problemen en de manier waarop hij/zij er zich doorheen tracht te slaan. Opvallend in de DDR film zijn daarbij de veelvuldige echtscheidingen en alleenstaande vrouwen: er wordt in Oost-Duitsland veel aandacht aan dat probleem besteed en ook de film trekt er voortdurend de aandacht op. Ook populair in de DDR-film zijn de problemen van de jongeren die op de drempel van de volwassenheid voor moeilijke keuzen staan. In dat opzicht is een film als Liane een typische exponent van de DDR produktie. De kwaliteit van de filmproduktie van een land meet je met de gemiddelde film. Liane is er zo een. (wp)

Image gallery

1c3740d7 49f7 45bc b013 140fa969519f
8be8771d 9f74 4a81 8ec1 93ef136b814f

Generiek

Regisseur

Erwin Stranka

Componist

Reinhard Lakomy

Met

Arianne Borbach, Torsten Bauer, Rita Feldmeier

Scenario

Erwin Stranka

Cinematograaf

Helmut Bergmann

Monteur

Helga Krause

Producent

Volkmar Leweck

Meer informatie

Taal

Duits

Productielanden

Oost-Duitsland

Jaar

1987

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?