6ded4a81 ad37 4a45 92af dfedfa789391

Waldemar Dziki

Le jeune magicien (The Young Magician)

Regisseur Waldemar Dziki Componist Krzesimir Debski Met Rusty Jedwab, Natasza Maraszek, Edward Garson
Editie 1989
106' - 1987 - Fantasy, Drama, Familiefilm - Taal: Pools
Deze film is in feite de vierde in een reeks succesvolle jeugdfilms die werd ingezet met 'The Dog who stopped the War' en die enorm populair werd met 'The Peanut Butter Solution' en 'Bach et Broccoli'. Deze 'tovenaar' film creëert een realiteit die gebouwd is op bepaalde vreugden, verlangens, angsten, plaat-sen, gebeurtenissen en mensen uit de echte realiteit en uit de echte verbeelding van kinderen en grote mensen. In deze film stappen we in de wereld van het kind, en in het bijzonder in het kinderlijk verlangen om de macht van volwassenen te breken.
Pierrot, een twaalfjarige jongen, is niet erg gelukkig met zichzelf. Op het hockeyveld moet hij altijd in het zand bijten voor Marc, zijn rivaal, en het meisje van zijn dromen, Marguerite, heeft helemaal geen oog voor hem. Op een keer gaat hij met zijn ouders naar een tovenaar kijken. Hij meldt zich vrijwilliger op de scène om de tovenaar te assisteren. Daar blijkt dat hij, gewoon door zich te concentreren, magie kan bewerkstelligen. Gewoon door zijn wil kan hij voorwerpen laten bewegen en op school gaat hij dan ook al gauw door voor een tovenaar. Hij heeft zijn geheime krachten nu wel ontdekt, maar ze controleren is nog wat anders. Een en ander gaat dus al eens fout en Pierrot veroorzaakt problemen ...
'Le Jeune Magicien' behandelt het thema van het anders-zijn en het sociale fenomeen van het 'normaal' en 'niet normaal' zijn. Voorts insinueert de film dat de mens over onbekende gaven beschikt die hij moet ontdekken én vooral: waar hij moet in geloven om zich waar te maken en gelukkig te zijn. En natuurlijk zinspeelt de film op ons aller verlangen om méér te zijn dan wat we zijn én ons verlangen om ànders te zijn dan de anderen. 'Le Jeune Magicien' bevat heel wat amusante scènes, maar er is ook de nodige ernstige ondertoon en er zijn de interessante gedachten die hij formuleert of ter discussie stelt.
(wp)

Image gallery

6ded4a81 ad37 4a45 92af dfedfa789391
1dd41101 2410 4bff 9e4c 5d0cf4bf0931

Generiek

Regisseur

Waldemar Dziki

Componist

Krzesimir Debski

Met

Rusty Jedwab, Natasza Maraszek, Edward Garson

Cinematograaf

Wit Dabal

Monteur

André Corriveau

Producent

Rock Demers, Krzysztof Zanussi

Meer informatie

Taal

Pools

Productielanden

Canada, Polen

Jaar

1987