09 20 okt. '24
4a6452ac 705c 43bc 8d7e 298ed15154ad

Jacques Feyder

La kermesse héroique (Carnival in Flanders)

95' - 1935 - Komedie, Romantisch - Taal: Frans
Regisseur: Jacques Feyder Componist: Louis Beydts Met: Françoise Rosay, André Alerme, Jean Murat

Bezet Vlaanderen, 1616. In het zich voor de jaarlijkse kermis klaarmakende stadje Boom wordt de nakende komst van een Spaans bataljon aangekondigd. De brave burgers van Boom zijn radeloos omwille van de bloeddorstige reputatie van de vreemde soldaten en ze proberen de Spanjaarden op afstand te houden door het overlijden van hun burgemeester voor te wenden. De vrouwen van de notabelen komen echter in opstand tegen de lafheid van hun echtgenoten en aangevoerd door de krasse vrouw van de burgemeester verwelkomen ze de bezetter. Een nacht van braspartijen en losbandigheid bezorgt de stad de gunsten van de Spaanse hertog. Die doorziet inmiddels de list en profiteert ervan om de vrouw van de burgemeester te versieren.

Feyder had in 1936 al een 30-tal films gedraaid in Frankrijk, Duitsland en Hollywood. Hij besloot toen een film te maken naar een scenario van de Belg Spaak, waarin de esthetiek van de grote Vlaamse meesters zoals Breughel zou herleven. Het Vlaamse publiek nam echter aanstoot aan de thematiek van deze film. Het uitbrengen ervan ging gepaard met polemieken en vijandigheden. Feyder werd ervan beschuldigd de inwoners van Boom op een beledigende manier af te schilderen. De film werd eigenaardig genoeg een tijdje later in nazi-Duitsland als "een aan het Hitler-regime vijandige prent" verboden, terwijl sommige Parijse critici er een pro-Duits werk in zagen.

Image gallery

4a6452ac 705c 43bc 8d7e 298ed15154ad
0d38a95c 5ce9 412b 86f7 f5d695a431a4

Generiek

Regisseur

Jacques Feyder

Componist

Louis Beydts

Met

Françoise Rosay, André Alerme, Jean Murat

Scenario

Jacques Feyder, Charles Spaak, Bernard Zimmer, Robert A. Stemmle

Cinematograaf

Harry Stradling Sr.

Monteur

Jacques Brillouin

Meer informatie

Taal

Frans

Productielanden

Duitsland, Frankrijk

Scenario gebaseerd op

Charles Spaak

Jaar

1935

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?