09 20 okt. '24
Ce0d3511 3808 4ebb 943a 66e821e09b22

Werner Nekes

Johnny Flash

77' - 1986 - Komedie - Taal: Duits
Regisseur: Werner Nekes Componist: Helge Schneider Met: Helge Schneider, Andreas Kunze, Heike-Melba Fendel
Dat niet alleen Vlaanderen zingende marktkramers heeft die flink geld verdienen met smartlappen en "levensliederen" bewijst Werner Nekes met zijn muzikale groteske Johny Flash. Was Nekes een Vlaming geweest, dan had zijn film ongetwijfeld Eddy Wally als onderwerp gehad. Johny Flash, pseudoniem van schlagerzanger Jürgen Potzkohten, is immers in velerlei opzichten de Duitse tegenhanger van onze Eddy.
Nekes' film speelt in het Ruhrgebied, het fabrieksterrein van de Bondsrepubliek, en zette zijn groteske op als hommage aan Karl Valentin en Lies! Karlstadt. Voor de hoofdrol koos hij de Mülheimse muziek-komiek Helge Schneider. , Schneider speelt echter ook nog andere rollen. Johny Flash concurrenten, die hem de plaats aan het glittersmartlappenfirmament betwisten, worden door hemzelf gespeeld.
Johny Flash is vaak potsierlijk, maar Nekes slaagde enn. toch dat vleugje bittere ondertoon in zijn film te steken, die ons eraan herinnert dat wij in ons binnenste eigenlijk allemaal toch wel iets van die Johny Flash hebben. Net zoals je Eddy Wally in alle mogelijke interviews blijgezind en niet zonder trots hoort zeggen hoe geliefd hij wel is, en hoe schoon de mensen zijn liedjes vinden, zo leeft in ons allemaal dat verlangen om geliefd te zijn. Aldus vermijdt Nekes zonder meer de draak met al dat goedkoop glittervertoon en die hoempapamuziek te steken, maar tekent hij in de eerste plaats een portret van ons allemaal. Daarnaast is Johny Flash even boeiend als milieuschets van het Ruhrgebied, met de mensen die er in een ongezonde omgeving werken en leven, en voor wie de neonromantiek van Johny Flash ongeveer dezelfde functie heeft als de glitter van Hollywood voor ons. Wereldpremière. (vrij naar persmap).
Werner Nekes: zie Was geschah wirklich zwischen den Bildern?

Image gallery

A19b19b4 77be 4c14 9bbc 07a61d70d27c
Ce0d3511 3808 4ebb 943a 66e821e09b22

Generiek

Regisseur

Werner Nekes

Componist

Helge Schneider

Met

Helge Schneider, Andreas Kunze, Heike-Melba Fendel

Scenario

Werner Nekes, Peter Ritz

Cinematograaf

Serge Roman, Christoph Schlingensief, Bernd Upnmoor

Monteur

Astrid Nicklaus

Producent

Werner Nekes

Meer informatie

Taal

Duits

Productielanden

West-Duitsland

Jaar

1986

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?