09 20 okt. '24
55ef52e9 a613 415d 92c2 0a07aadaf41d

Agneta Fagerström-olsson

Hjälten

Editie 1990
117' - 1990 - Drama - Taal: Zweeds
Regisseur: Agneta Fagerström-olsson Componist: Björn Schüldt Met: Lena Carlsson, Ulf Friberg, Birgitta Ahlgren

Het is zomer in 1965. De minirokjes zijn korter dan ooit en overal hoort men the Beatles, the Animals en the Byrds. De oorlog in Vietnam Is ver weg en het optimisme viert hoogtij in Zweden. Tijdens deze zomer zal het leven van de zeventienjarige Rita een drastische wending nemen. Haar hele leven al was zij een typische bourgeoisie-dochter. Haar wereld bestaat uit feestjes, tennis en fazantenjacht. Haar verdere wereld is al lang uitgestippeld: een goede opleiding, een huwelijk en kinderen. Dan ontmoet zij haar prins, zonder koninkrijk weliswaar maar met een VW-busje. Jimmy is slordig gekleed, Is onbeleefd en rebels en komt uit een "slecht milieu'. Rita vindt hem onweerstaanbaar, een revolutionair, vrij en oprecht. Dan is zij niet langer haar vaders dochter.

De Held is een bescheiden, maar interessante psychologische schets van de reactie van de brave burger op alles wat de dagelijkse rust verstoort. Fagerström tekent twee gearriveerde ouders die eigenlijk alleen nog maar ruzie maken maar de façade schoon houden en een dochter die uit affectieve verwaarlozing In een soort stuurloos verzet komt, waarin zij onvoldoende geholpen wordt door haar omgeving en wat haar uiteindelijk fataal zal worden.

Image gallery

55ef52e9 a613 415d 92c2 0a07aadaf41d

Generiek

Regisseur

Agneta Fagerström-olsson

Componist

Björn Schüldt

Met

Lena Carlsson, Ulf Friberg, Birgitta Ahlgren

Scenario

Agneta Fagerström-olsson

Cinematograaf

John O. Olsson

Monteur

Christin Lomann

Producent

Katinka Faragó

Meer informatie

Taal

Zweeds

Productielanden

Zweden

Jaar

1990

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?