09 20 okt. '24
25740f52 65a6 4297 8208 725d071983fc

Michael Pattinson, Bruce Myles

Ground Zero

Editie 1988
109' - 1987 - Mysterie, Actie, Drama, Thriller - Taal: Engels
Regisseur: Michael Pattinson, Bruce Myles Componist: Chris Neal Met: Colin Friels, Jack Thompson, Donald Pleasence
Eén van de opmerkelijkste films uit de competitie van het Festival van Berlijn eerder dit jaar was deze Australische politieke thriller van Pattinson, een jonge filmmaker die duidelijk blijk geeft van visueel talent en die stellig nog meer in petto heeft.
Het verhaal is vrij klassiek: Harvey Denton, een cameraman, gaat op zoek naar de oorzaak van de dood van zijn vader, Carl, die documentaire films maakte. De man zou volgens officiële bronnen verdronken zijn, maar een en ander wijst erop dat de oorzaak elders lag. Voor hij het weet zit Harvey midden in politieke intrige en leidt zijn zoektocht naar de Britse en Australische geheime diensten, die hem onder druk zetten en bedreigen.
Het lichaam van Carl Denton wordt gevonden: niet verdronken maar vermoord. Het lijk bevond zich in een hoog-radioactief vliegtuig. Harvey begint vragen te stellen maar stuit op een muur van stilzwijgen. Voorts krijgt hij anonieme telefoontjes, wordt het huis van zuster leeggehaald en wordt hij achtervolgd. Carl Denton maakte films van de proeven met de atoombom die de Britten in Australië deden tijdens de jaren vijftig en zestig. De film wordt het doelwit van intense speurtochten. Maar wanneer de knoop ontward lijkt, blijkt dat alles nog veel ingewikkelder was dan hij vermoed had ...
Ground Zero is een sfeervolle thriller met een sterke politieke geladenheid rond gebeurtenissen die hier in Europa weinig bekend zijn. De Britten komen er trouwens niet erg fraai uit te voorschijn en de recente perikelen in Groot-Brittannië rond de publicatie van Spycatcher maken deze film actueel. Pattinson slaagt erin de puzzel beetje bij beetje bijeen te laten leggen door de kijker door telkens een klein tipje van de sluier op te lichten, maar verrast dan toch weer met een onverwachte afloop. Voorts maakt hij knap gebruik van televisie beeld, vond hij geschikte locaties en zorgde hij ook voor de nodige actietaferelen die beletten dat je zou indommelen. De vertolking van Colin Friels is beheerst en functioneel. De enige wat 'pittoreske' figuur is Prosper Gaffney, gespeeld door Donald Pleasance. Dreigende en sfeervolle muziek zorgt voor de afwerking. (wp)

Image gallery

25740f52 65a6 4297 8208 725d071983fc
5656b571 2baf 4d61 a0ec 452f83534994

Generiek

Regisseur

Michael Pattinson, Bruce Myles

Componist

Chris Neal

Met

Colin Friels, Jack Thompson, Donald Pleasence

Scenario

Mac Gudgeon, Jan Sardi

Cinematograaf

Steve Dobson

Monteur

David Pulbrook

Producent

Michael Pattinson

Meer informatie

Taal

Engels

Productielanden

Australië

Jaar

1987

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over het festival, de films en de filmmakers, en onze activiteiten doorheen het jaar?